Overstroming in Tbilisi 2015

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overstroming in Tbilisi 2015
Meegesleurde auto's
Plaats Tbilisi, Georgië
Coördinaten 41° 43′ NB, 44° 47′ OL
Datum 14 juni 2015
Locatie Vere-vallei
Ramptype Overstroming
Oorzaak Hevige regenval
Doden Tientallen
Schade € 9 miljoen (schatting)[1]
Overstroming in Tbilisi 2015 (Georgië)
Overstroming in Tbilisi 2015
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
Kapotte gebouwen na de overstroming

De overstroming in Tbilisi in 2015 vond plaats op 14 juni 2015 in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Bij de ramp vielen tientallen doden. Bij de overstroming werd ook de dierentuin van Tbilisi zwaar getroffen; drie van de dodelijke slachtoffers waren verzorgers en honderden dieren overleefden de ramp niet. Verschillende dieren ontsnapten en kwamen in de stad terecht.

De ramp[bewerken | brontekst bewerken]

De ramp werd veroorzaakt doordat de Vere-rivier, een zijrivier van de Koera, te kampen had met zware regenval. Hierdoor overstroomde de rivier in de vroege ochtend van 14 juni. Door de overstroming werden verschillende huizen en auto's door modderstromen meegesleurd. De dierentuin van Tbilisi, die ligt aan de oevers van de rivier, werd ook zwaar getroffen. Hierdoor kwamen drie verzorgers en verschillende dieren om. De stroom verwoestte ook verblijven, waardoor dieren ontsnapten en in de stad belandden. Onder de ontsnapte dieren bevonden zich een nijlpaard, zeven beren, zes leeuwen, zes tijgers, een aantal jaguars en circa tien wolven. De premier van Georgië, Irakli Garibasjvili, adviseerde iedereen binnen te blijven totdat alle ontsnapte en gevaarlijke dieren weer waren gevonden.[1]

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

Schade[bewerken | brontekst bewerken]

De schade van de ramp werd door locoburgemeester Irakly Lekvinadze geschat op ongeveer tien miljoen dollar, zo'n negen miljoen euro.[1]

Schade aan de dierentuin[bewerken | brontekst bewerken]

Het was niet de eerste keer dat de dierentuin werd getroffen door een overstroming: in 1972 vond er een soortgelijke ramp plaats. Van de zeventien pinguïns die men bezat, overleefden er slechts drie de ramp. Het ontsnapte nijlpaard werd na vangst naar een speciale verblijfplaats gebracht. Dieren die voor gevaar konden zorgen of agressief waren, werden door de politie en speciale teams doodgeschoten. Dit betrof zes wolven, twee leeuwen en een tijger.[2][3] De hoger gelegen delen bleven grotendeels gespaard. Het ging hierbij om het terrein van de olifanten, zebra's, paarden en ook het terrarium. Naar schatting kwam de helft van alle dieren die de dierentuin bezat om het leven.

Dag van nationale rouw[bewerken | brontekst bewerken]

Premier Irakli Garibasjvili maakte bekend op een persconferentie dat 15 juni 2015 een dag van nationale rouw was voor de slachtoffers van de ramp.

Hulp uit het buitenland[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende landen boden hun hulp aan voor de wederopbouw van Tbilisi na de ramp. Een team van Tsjechische experts zou worden gezonden naar het rampgebied om de dieren te vangen.[2] De experts hadden ervaring opgedaan na verschillende overstromingen in Praag en van de Zoo Praag. Ook Rusland, Oekraïne,[3] Letland, Armenië, Azerbeidzjan, Turkije, Litouwen,[4] de Verenigde Staten[5] en de Europese Unie[6] boden hulp aan.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]