Overstroming in Tbilisi 2015

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overstroming in Tbilisi 2015
Meegesleurde auto's.
Plaats Tbilisi, Georgië
Coördinaten 41° 43′ NB, 44° 47′ OL
Datum 14 juni 2015
Locatie Vere vallei
Ramptype Overstroming
Oorzaak Hevige regenval
Doden 12[1]
Gewonden nog onbekend
Schade €9000000,- (schatting)[2]
Overstroming in Tbilisi 2015 (Georgië)
Overstroming in Tbilisi 2015
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
Kapotte gebouwen na de overstroming.

De overstroming in Tbilisi in 2015 vond plaats op 14 juni 2015 in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Bij de ramp zijn twaalf doden gevallen en vele mensen worden nog vermist. Bij de overstroming werd ook de dierentuin van Tbilisi zwaar getroffen; drie van de dodelijke slachtoffers waren verzorgers en vele dieren zijn omgekomen door de ramp. Verschillende dieren ontsnapten de dierentuin en kwamen in de stad terecht.

De ramp[bewerken | brontekst bewerken]

De ramp werd veroorzaakt doordat de Vere-rivier, een zijrivier van de Koera, te kampen had met zware regenval. Hierdoor overstroomde de rivier in de vroege ochtend van 14 juni 2015. Door de overstroming werden verschillende huizen en auto's door modderstromen meegesleurd. De dierentuin van Tbilisi, die ligt aan de oevers van de rivier, werd ook zwaar getroffen. Hierdoor kwamen drie verzorgers en verschillende diersoorten om. De stroom verwoestte ook verblijven waardoor dieren ontsnapten en in de stad belandden. Onder de ontsnapte dieren bevonden zich een nijlpaard, zeven beren, zes leeuwen, zes tijgers, een aantal jaguars en circa tien wolven. De premier van Georgië, Irakli Garibasjvili, adviseerde iedereen binnen te blijven totdat alle ontsnapte en gevaarlijke dieren weer waren gevonden.[2]

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

Schade[bewerken | brontekst bewerken]

De schade van de ramp werd door locoburgemeester Irakly Lekvinadze geschat op ongeveer tien miljoen dollar, zo'n negen miljoen euro.[2]

Schade aan de dierentuin[bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet de eerste keer dat de dierentuin werd getroffen door een overstroming, in 1972 werd hij ook getroffen door een soortgelijke ramp. Tot nu toe zijn er verschillende berichten verschenen in de media over de schade aan de dierentuin en het dodenaantal onder de dieren. Van de zeventien pinguïns die men bezat, zijn er slechts drie die de ramp hebben overleefd. Het ontsnapte nijlpaard werd na vangst naar een speciale verblijfplaats gebracht. Dieren die voor gevaar konden zorgen of agressief waren werden door de politie en speciale teams doodgeschoten, dit betrof zes wolven, twee leeuwen en een tijger.[1][3] De hoger gelegen delen zijn grotendeels gespaard gebleven. Dit was het terrein van de olifanten, zebra's, paarden en ook het terrarium. Naar schatting is de helft van alle dieren die de dierentuin bezat, omgekomen tijdens de ramp.

Dag van nationale rouw[bewerken | brontekst bewerken]

Premier Irakli Garibasjvili maakte bekend in een persconferentie dat 15 juni 2015 een dag van nationale rouw is voor de slachtoffers van de ramp.

Hulp uit het buitenland[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende landen hebben hun hulp aangeboden voor de wederopbouw van Tbilisi na de ramp. Een team van Tsjechische experts zal worden gezonden naar het rampgebied om de dieren te vangen.[1] De experts zouden ervaring hebben opgedaan na de verschillende overstromingen in Praag en ook de Zoo Praag. Ook Rusland, Oekraïne[3], Letland, Armenië, Azerbeidzjan, Turkije, Litouwen,[4], de Verenigde Staten[5] en de Europese Unie[6] hebben hulp aangeboden.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]