Oyama Iwao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oyama Iwao tijdens de Russisch-Japanse Oorlog.
Oyama Iwao woog 105 kg

In deze Japanse naam is Oyama de familienaam

Prins Oyama Iwao (Japans: 大山 巌, Ōyama Iwao) (Kagoshima, 12 november 1842 - Tokio, 10 december 1916) was een Japans veldmaarschalk.

Beginjaren[bewerken]

Oyama werd geboren in de samoerai-familie van Satsuma han. Als beschermeling van Toshimichi Okubo wierp hij het Tokugawa-shogunaat omver en speelde hij een belangrijke rol in de Meiji-restauratie. Hij was commandant van de 1e brigade tijdens de Boshin-oorlog. In de Slag bij Aizu voerde Oyama het bevel over de veldartillerie van de Satcho-alliantie op de berg Oda. Bij de belegering raakte hij gewond door een guerrillaleger van Aizu onder Sagawa Kanbei.

Europa[bewerken]

In 1870, reisde Oyama naar de École Spéciale Militaire de Saint-Cyr in Frankrijk om er te studeren en om de Frans-Duitse Oorlog te volgen. Hij verbleef van 1870 tot 1873 te Genève om talen te studeren, waaronder Russisch. Oyama Iwao kocht koffers bij Louis Vuitton en was zo de eerste Japanse klant. Hij werd generaal-majoor en keerde terug naar Frankrijk met Kawakami Soroku om verder te studeren.

Satsuma opstand[bewerken]

Na zijn terugkeer hervormde hij het Japans Keizerlijk Leger en sloeg hij de Satsuma-opstand neer, hoewel Takamori Saigo zijn neef was[1].

Eerste Chinees-Japanse Oorlog[bewerken]

In de Eerste Chinees-Japanse Oorlog kreeg Oyama het bevel over het 2e Leger. Hij landde op het schiereiland Liaodong, bestormde Port Arthur, stak over naar Shandong en nam het fort van Weihai in.

Russisch-Japanse Oorlog[bewerken]

In de Russisch-Japanse Oorlog van 1904-1905 werd hij opperbevelhebber van de Japanse legers in Mantsjoerije. Na de Japanse overwinning bevorderde Keizer Meiji hem tot prins (公爵, kōshaku).

Oyama kreeg kritiek dat hij zijn troepen niet in de hand had bij het bloedbad van Port Arthur.

Politiek en overlijden[bewerken]

Hij was minister van Oorlog in verschillende regeringen en ook stafchef. Oyama stierf mogelijk aan diabetes. Hij was groot, at graag en woog 105 kg.

Bronnen, noten en/of referenties