Oye-Plage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oye-Plage
Ooie
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen
Oye-Plage (Frankrijk)
Oye-Plage
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Pas-de-Calais (62)
Arrondissement Calais
Kanton Marck
Coördinaten 50° 59′ NB, 2° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 33,86 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
5.656[1]
(167 inw./km²)
Hoogte 0 - 14 m
Overig
Postcode 62215
INSEE-code 62645
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Oye-Plage (Nederlands: Ooie) is een gemeente in het Franse departement Pas-de-Calais (regio Hauts-de-France). De gemeente telt 5707 inwoners (2004) en maakt deel uit van het arrondissement Calais. De burgemeester van de gemeente is Olivier Majewicz (2008-2026).

Gemeentehuis

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De plaatsnaam heeft een Oudnederlandse herkomst. De oudste vermelding is uit de achtste eeuw als Ogia. Het betreft een zelfstandig naamwoord. De betekenis van de plaatsnaam is riviereiland; uiterwaard, weiland bij een rivier [2].

De huidige Franstalige plaatsnaam is hiervan een fonetische nabootsing.

De spelling van de naam van het dorp heeft door de eeuwen heen gevarieerd. Chronologisch heette het achtereenvolgens: Ogia tijdens VIII eeuw; Oia, Oya in 1084 ; Hoya in 1117 ; Oium in 1147 ; Hoie in 1193 ; Oie in 1229 ; Hoia in 1294 ; Oye in 1301[3]. Hierna kreeg en behield het zijn huidige naam en spellingswijze.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 8e eeuw werd de plaats als Ogia vermeld, wat eiland in zee betekent, vergelijk de uitgang -oog. In 884 behoorde Oye bij het Graafschap Boulogne. Van belang waren de burggraven van Oye, die een burcht bezaten welke tegen het Graafschap Vlaanderen en later de Spaanse Nederlanden was bedoeld. In 1259 kwam Oye aan het Graafschap Artesië tot 1346, vervolgens aan de Engelsen en in 1558 aan Frankrijk.

In 1872 kwam er een spoorwegstation en in 1913, toen het badtoerisme op gang was gekomen, werd de naam van Oye veranderd in Oye-Plage. Vanaf 1942 werd de kust geëvacueerd om de Atlantikwall te bouwen en op 6 september 1944 werd Oye-Plage bevrijd door een Schots regiment van het Canadese leger.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De "Tour Penchée" is een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, in de vorm van een kerktoren. De bunker werd opgetrokken in 1942 om geallieerde piloten te misleiden. Tegen het einde van de oorlog probeerden de Duitsers de bunker op te blazen, maar de hoeveelheid explosieven bleken echter onvoldoende, en sindsdien staat de toren scheef.
  • De Sint-Medarduskerk (Église Saint-Médard)
  • Op de gemeentelijke begraafplaats van Oye-Plage bevindt zich een Brits militair perk met meer dan 100 gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente ligt aan de Opaalkust aan de Noordzee. De oppervlakte van Oye-Plage bedraagt 33,8 km², de bevolkingsdichtheid is 168,8 inwoners per km². De hoogte bedraagt 0-15 meter. Er stroomt een beekje, de Oye dat in Guemps ontspringt en bij Grand-Fort-Philippe in de Aa uitmondt en 13,5 km lang is.

De gemeente bevat enkele gehuchten, zoals: Pont-d'Oye, le Bout-d'Oye en l'Étoile.

Het laaggelegen land woord doorsneden door weteringen, de zogenaamde wateringues. Een deel van dit land is polderland dat wordt beschermd door kwetsbare dijken.

Het natuurgebied "Réserve naturelle du Platier d'Oye", langs de Noordzeekust, ligt gedeeltelijk in Oye-Plage.

De onderstaande kaart toont de ligging van Oye-Plage met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Marck, Offekerque, Nouvelle-Église, Grand-Fort-Philippe, Gravelines

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oye-Plage van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.