PEN-club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf PEN International)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

PEN International (afkorting voor Poets, Essayists and Novellists) is een internationale schrijversorganisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting, samenwerking tussen schrijvers overal ter wereld en literatuur als intercultureel bindmiddel. Vandaag telt de organisatie 149 centra in 100 landen en is georganiseerd naar taalgebied.

Geschiedenis[bewerken]

PEN werd in 1921 opgericht door C.A. Dawson Scott en John Galsworthy (de eerste voorzitter) en is daarmee de oudste mensenrechtenorganisatie ter wereld. Onder de eerste leden waren Joseph Conrad, George Bernard Shaw en H.G. Wells en latere voorzitters waren onder anderen Alberto Moravia, Victor E. van Vriesland, Heinrich Böll, Arthur Miller, Mario Vargas Llosa en Homero Aridjis. De Engelse PEN is sinds 2009 gevestigd in het Free Word Centre in Londen.

De naam PEN stond oorspronkelijk voor Poets, Playwrights, Essayist and Novelists (dichters, toneelschrijvers, essayisten en romanciers), maar intussen heeft de organisatie alle schrijvende beroepen (waaronder de journalistiek) omarmd.

De oprichting van een Nederlandse afdeling kwam al spoedig tot stand, op aandringen van P.C. Boutens, die van deze afdeling dan ook de eerste voorzitter was. In 1931 werd het negende internationale PEN-congres in Den Haag gehouden. Na de oorlog was vooral Nico Donkersloot voor Nederland actief; hij organiseerde onder meer het congres van 1954 in Amsterdam.

Een Belgische PEN-club werd opgericht in 1922, een jaar na de Engelse stichting, door de letterkundige en volksvertegenwoordiger Louis Piérard. Dit ontwikkelde zich tot een Nederlandstalige en een Franstalige PEN-club. Aan de Nederlandstalige tak werd in 2018 de Arkprijs van het Vrije Woord toegekend.

Commissie voor schrijvers in de gevangenis[bewerken]

PENs Writers in Prison-commissie is lid van de International Freedom of Expression Exchange, een wereldomspannend netwerk van organisaties die de censuur in de wereld in de gaten houden en die campagne voeren voor journalisten, schrijvers, internetgebruikers en anderen die om hun meningen worden vervolgd. De commissie publiceert onder andere twee keer per jaar een lijst met schendingen van de vrijheid van meningsuiting.

Dag van de Vermoorde Schrijver[bewerken]

Sinds 2006 publiceert PEN International op 15 november een lijst van schrijvers en journalisten die het afgelopen jaar werden vermoord. Elke lokale afdeling brengt enkele van de auteurs speciaal onder de aandacht op deze Dag van de Vermoorde Schrijver.

Externe links[bewerken]