Arkprijs van het Vrije Woord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Citaten:

Een geboeide waarheid erkennen wij niet - handvest Arkprijs

De Arkprijs is van meet af aan een morele prijs geweest, de erkenning van een zoeker naar waarheid, vrijheid, eerlijkheid.

De Arkprijs bekroont een dwarsligger, een eigenzinnig mens, een consequent voorvechter van een open en kritiseerbaar debat.

De Arkprijs van het Vrije Woord is een symbolische prijs die in 1951 in het leven werd geroepen door Herman Teirlinck en de redactie van het Nieuw Vlaams Tijdschrift om te verhinderen dat ideologische bekrompenheid de vrijheid van meningsuiting en denken zou inperken. De prijs wil die personen voor het voetlicht brengen die zich actief inzetten voor de vrijheid van denken. Er is geen geldbedrag aan verbonden.

De namen van de laureaten worden gegrift in een kunstobject dat wordt bewaard in het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven (AMVC) in Antwerpen.

Laureaten[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Lukas De Vos (red.): Een Onberaamd Verbond. 50 Jaar Arkprijs van het Vrije Woord. Antwerpen, De Vrienden van de Zwarte Panter, 2000, 288 blz., ill.
  • Lukas De Vos (red.): Buiten het Bereik van Farisese Handen. 60 Jaar Arkprijs van het Vrije Woord. Antwerpen, De Vrienden van de Zwarte Panter, 2010, 112 blz., ill.
  • Lukas De Vos (red.): Paul De Grauwe. Einde van het Casinokapitalisme. 63e Arkprijs van het Vrije Woord. Antwerpen, De Vrienden van de Zwarte Panter, 2013, 56 blz., ill.

Externe links[bewerken]