PEN Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PEN Vlaanderen
Geschiedenis
Opgericht 1927
Structuur
Werkgebied Vlag van België België
Media
Website penvlaanderen.be
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

PEN Vlaanderen is de Vlaamse afdeling van PEN International, een internationale schrijversorganisatie die zich inzet voor vrijheid van meningsuiting en vervolgde schrijvers. De Vlaamse afdeling van PEN International werd opgericht in 1927. PEN Vlaanderen een klein, actief onderdeel van het wereldwijde PEN-raderwerk.[bron?]

Activiteiten
  • PEN-auteurs: PEN Vlaanderen steunt, faciliteert en promoot een twaalftal PEN-auteurs. Op één na verlieten ze hun land van herkomst omdat hun schrijven er niet gedoogd werd. PEN-erelid Ahmet Altan verblijft in de gevangenis in Turkije.
  • PEN-flat: PEN Vlaanderen stelt, in samenwerking met ICORN, de Universiteit Antwerpen en de Stad Antwerpen een flat ter beschikking waar auteurs die moesten vluchten om wat ze schreven tijdelijk een thuis vinden.
  • PEN-podium: PEN Vlaanderen helpt PEN-auteurs om voor het voetlicht te komen, op podia van literaire manifestaties en in scholen (waar een PEN-auteur met een Vlaamse collega het gesprek aangaat met de leerlingen). Jaarlijks organiseert PEN-Vlaanderen het evenement Free the Word! dat literatuur en debat over vrije meningsuiting centraal stelt.
  • PEN in prison: PEN Vlaanderen voert, als actief lid van het Writers in Prison Committee, briefschrijfacties om druk uit te oefenen zodat gevangen auteurs worden vrijgelaten. PEN Vlaanderen stuurt ook waarnemers om processen bij te wonen die gevoerd worden tegen schrijvers en journalisten omwille van wat ze schreven.

PEN Vlaanderen werkt met steun van Literatuur Vlaanderen, de Universiteit Antwerpen en de Stad Antwerpen. Het contributie die de leden betalen en giften maken het budget rond.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

PEN International werd in 1921 in Londen opgericht. Het letterwoord PEN staat voor ‘Poets, Playwrights, Essayists, Editors & Novelists’.

De Belgische PEN-afdeling startte in 1922. Initiatiefnemer was schrijver, journalist en parlementslid Louis Piérard. Vlaamse stichtende leden waren onder meer Cyriel Buysse, Herman Teirlinck, Felix Timmermans, Fernand Toussaint van Boelaere, Karel van de Woestijne en August Vermeylen.

In 1927 trad de Belgische PEN-vereniging op als gastvrouw voor het vijfde internationale PEN-congres.

In 1930 werd de Belgische PEN-club opgesplitst in een Franstalige en een Nederlandstalige PEN-club. Fernand Toussaint van Boelaere werd voorzitter van de nieuwe ‘Vlaamsche PEN-club’. Deze werd op het internationale PEN-congres van 1931 van Den Haag en Amsterdam officieel als PEN-afdeling erkend.

In 1988 werd Monika van Paemel voorzitster van PEN Vlaanderen. Tot dan toe lag de focus van de Vlaamse PEN-club vooral op het promoten van Vlaamse literatuur in het buitenland, maar onder haar voorzitterschap zouden acties voor internationale vrije meningsuiting de kerntaak van de vereniging worden.[bron?]

Vanaf 2002 beheert PEN Vlaanderen een flat (i.s.m. de Universiteit Antwerpen) die onderdak biedt aan gevluchte schrijvers. In november 2002 werd Tahar Ben Jelloun de eerste bewoner.[1]

De vereniging komt op en voert permanent[bron?] acties voor schrijvers en journalisten die omwille van wat ze schreven vervolgd worden.

In 2018 ontving PEN Vlaanderen de Arkprijs van het Vrije Woord.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]