Palanilijstergaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Palanilijstergaai
IUCN-status: Gevoelig[1] (2016)
Palanilijstergaai
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Leiothrichidae
Geslacht:Montecincla (Lijstergaaien)
Soort
Montecincla fairbanki
Blanford, 1869
Verspreidingsgebied van de keralalijstergaai. M. f. fairbanki en M. f. meridionale. De soorten 'M. c. jerdoni en M. c. cachinans zijn ondersoorten van de nilgirilijstergaai.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Palanilijstergaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De palanilijstergaai (Montecincla fairbanki; synoniem: Garrulax fairbanki) is een zangvogel uit de familie (Leiothrichidae). Het is een gevoelige, endemische vogelsoort in zuidwestelijk India.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De vogel is 20,5 cm lang, het is een relatief kleine, egaal gekleurde lijstergaai. De vogel is van boven dof olijfbruin met een witte wenkbrauwstreep. De borst is lichtgrijs, bijna wit en daaronder, op de buik is het verenkleed kastanjebruin. De ondersoort M. f. meridionale heeft een wat kortere wenkbrauwstreep.[2].

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De vogel komt voor in het zuiden van de deelstaat Kerala in het zuidelijke deel van de West-Ghats. Er zijn vier, geografisch van elkaar gescheiden populaties verdeeld in twee ondersoorten: M. f. fairbanki en M. f. meridionale. Het leefgebied bestaat uit dicht montaan struikgewas langs beken, kleine rivieren, in secundair bos of aan de randen van bossen, theeplantages of soms ook tuinen.[1]

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De palanilijstergaai heeft een beperkt verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. De grootte van de populatie is niet bekend. Plaatselijk is de vogel nog algemeen, maar de aantallen nemen af door habitatverlies. Het leefgebied wordt aangetast door ontbossing waarbij natuurlijk bos wordt omgezet in gebied voor agrarisch gebruik en menselijke bewoning. Om deze redenen staat deze soort als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN.[1]