Panaeolus atrobalteatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Panaeolus atrobalteatus
Panaeolus atrobalteatus
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Galeropsidaceae
Geslacht:Panaeolus
Soort
Panaeolus atrobalteatus
Pegler & A. Henrici (1998 [1])
Panaeolus atrobalteatus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Panaeolus atrobalteatus is een schimmel behorend tot de familie Galeropsidaceae. De paddenstoel die solitair of in kleine groepjes van 2 tot 4 groeit.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De hoed heeft een diameter van 3-7 cm en varieert van klokvormig tot sterk convex of met een kleine umbo in het midden. Bij vochtig weer is de hoed zwart met een olijfachtige tint die vanuit het midden naar olijf-beige vervaagt, met een donkere buitenrand. De hoed is glad, droog, en niet plakkerig, met een volledige rand die uiteindelijk radiaal splijt.

Lamellen

De lamellen zijn opgaand en lopen van aangrenzend tot breed aangehecht, bruin van kleur, uiteindelijk donkergrijs-bruin, met tussen lamellen.

Steel

De steel is hol, met een oppervlak dat doffe vleesroze tinten heeft, longitudinaal geribbeld-striataal, en bedekt met een witte pruina in het bovenste derde steel. Er is geen gordijn aanwezig.

Vlees

Het vlees is tot 5 mm dik bij de hoed, bleekbruin van kleur, bros, en samengesteld uit hyaliene dunwandige hyfen. De paddenstoel heeft geen uitgesproken geur of smaak.

Sporenprint

De sporenprint is zwart.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De basidiosporen zijn breed citroenvormig, soms bijna subhexagonaal in aanzicht, ellipsoïdaal in profiel, donker bruin, ondoorzichtig, dikwandig en glad, met een apicale kiempore die vaak abaxiaal is. De basidia zijn cilindrisch-kegelvormig, 4-sporig, met stevige sterigmata. De rand van de lamel is steriel, met dicht opeengepakte cheilocystidia. Pleurocystidia en chrysocystidia ontbreken. De trama van de hymenofoor is regelmatig, hyaliene, met dunwandige hyfen en een subhymeniale laag van hoekige cellen. Het oppervlaktelaagje van de hoed bestaat uit een gelaagd epitheel van hyfencellen, met af en toe verspreide cystidia. Caulocystidia vormen bundels op de bovenste steel en zijn kronkelig tot subkopvormig.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Panaeolus atrobalteatus komt voor in West-Europa (Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Verenigd Koninkrijk) en de oostkust van Noord-Amerika.[2]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]