Pangani (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pangani
Lengte 513 km
Debiet 27 m³/s
Stroomgebied 43.650 km²
Bron Nyumba ya Mungu
Monding Indische Oceaan ter hoogte van de stad Pangani
Zijrivieren Saunyi, Mkomazi
Stroomt door Vlag van Tanzania Tanzania
Coördinaten 5° 26′ ZB, 38° 58′ OL
Panganirivermap.png
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Pangani, door sommige inheemse volken Luffu of Jipe Ruvu genoemd, is een 513 kilometer lange rivier in het noordoosten van Tanzania.[1]

Geografie[bewerken]

De Pangani ontspringt vanuit de Nyumba ya Mungu, een waterreservoir die wordt gevoed door twee rivieren, de Ruvu en de Kikuletwa. De Ruvu is een verlengstuk van de Lumi, een bergrivier van de Kilimanjaro,[2] en stroomt via het Jipemeer in het reservoir. De Kikuletwa wordt voornamelijk gevoed door bergstromen afkomstig van Mount Meru. Beide bergen liggen in het noordoosten van Tanzania, vlak bij de grens met Kenia.

De Pangani stroomt door de regio's Kilimanjaro, Manyara en Tanga, om vervolgens uit te monden in de Indische Oceaan, vlak bij de naar de rivier genoemde stad Pangani. Op de rivier bevinden zich een aantal bewoonde eilanden.

Overige kenmerken[bewerken]

De rivier is rond mei op haar hoogst en rond oktober op haar laagst. Nijlkrokodillen (Crocodylus niloticus) zijn talrijk in de rivier en nijlpaarden (Hippopotamus amphibius) komen voornamelijk in de hoger gelegen delen voor.

Afbeeldingen[bewerken]