Papilio (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Papilio
Koninginnenpage (Papilio machaon)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Papilionidae (Pages)
Onderfamilie:Papilioninae
Geslachtengroep:Papilionini
Geslacht
Papilio
Linnaeus, 1758
Typesoort
Papilio machaon Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Papilio op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Papilio is een geslacht van vlinders uit de familie van de pages (Papilionidae). Dit geslacht komt voor op alle continenten, met uitzondering van Antarctica. In Nederland en België komt uit dit geslacht alleen de koninginnenpage voor, in Europa verder nog de zuidelijke koninginnenpage en de Corsicaanse koninginnenpage. De grootste soort van dit geslacht, Papilio homerus, heeft een spanwijdte tot 15 centimeter en is daarmee een van de grootste vlinders ter wereld.

Over het grammaticaal geslacht van Papilio bestaat geen duidelijkheid. Linnaeus heeft geen enkele naam in het geslacht geplaatst waarvan het epitheton een bijvoeglijk naamwoord was waaruit afgeleid kon worden of het woordgeslacht mannelijk, vrouwelijk of onzijdig was. Cramer vatte het op als een vrouwelijke naam, Fabricius als een mannelijke. Met name Fabricius heeft nogal wat namen gepubliceerd die niet meer inhielden dan een geslachtsverandering van het epitheton. Een voorbeeld is Papilio marthesius voor Papilio marthesia van Cramer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1758 plaatste Linnaeus alle hem toen bekende vlinders in drie geslachten: Papilio, Sphinx en Phalaena, waarbij Papilio alle vlinders kreeg toebedeeld die ook wel dagvlinders worden genoemd en tegenwoordig in de superfamilie Papilionoidea, inclusief de dikkopjes (Hesperiidae), worden geplaatst. De meeste vroege auteurs volgden Linnaeus hierin, onder wie Dru Drury, Johann Christian Fabricius, Denis & Schiffermüller en Pieter Cramer. Het geslacht Papilio is daarmee lang een grote vergaarbak voor dagvlinders geweest, en veel soorten die nu zelfs in een andere familie dan de Papilionidae worden geplaatst, kregen eerst een naam in Papilio.

De eerste die in 1777 nieuwe geslachten in deze groep introduceerde was Scopoli: Ascia, Battus, Graphium en Pterourus. Rond het begin van de negentiende eeuw werd het geslacht snel verder opgesplitst.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

ondergeslacht Papilio Linnaeus, 1758

ondergeslacht Achillides Hübner, 1819

ondergeslacht Eleppone Hancock, 1979

ondergeslacht Druryia Aurivillius, 1881

ondergeslacht Heraclides Hübner, 1819

ondergeslacht Menelaides Hübner, 1819

ondergeslacht Princeps Hübner, 1807

ondergeslacht Pterourus Scopoli, 1777

ondergeslacht Sinoprinceps Hancock, 1983

namen met een onduidelijke status