Park van Vorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Park van Vorst
Park van Vorst in de winter
Park van Vorst in de winter
Locatie Vorst
Coördinaten 50° 49′ NB, 4° 20′ OL
Oppervlakte 13 hectare
Detailkaart
Park van Vorst (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Park van Vorst
Portaal  Portaalicoon   Brussel
Het wezen- Park van Vorst

Het Park van Vorst (vroeger ook wel Zuiderpark of Park van Sint-Gillis) (Frans: Parc de Forest) is een Brussels park van ongeveer 13 hectare dat gelegen is in de gemeenten Vorst en Sint-Gillis.

Het park ontstond, zoals vele parken in Brussel, op initiatief van koning Leopold II. Het was wegeninspecteur Victor Besme die in 1875 met de eerste plannen kwam opdraven. Naar deze architect is tevens een langsliggende straat vernoemd, de Besmelaan. In 1890 volgden gewijzigde plannen van de architect Lainé die zorgde voor een mooi uitzicht op de koepel van het Justitiepaleis.[1].

In 2016 werd het werk 'Het wezen' van Fred Martin ingehuldigd in het park, naar aanleiding van Parcours d'artistes.[2] Het werk werd in de steigers gezet door de inwoners van Vorst en buurgemeente Sint-Gillis. Ten zuiden van het Park van Vorst ligt het Dudenpark. Beide zijn gescheiden door een rotonde.

In de toekomst zal er een nieuwe tramtunnel gegraven worden onder het Park van Vorst. Trams komende van Wiels zouden na het Rochefort-plein onder het park rijden tot premetrostation Albert.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]