Parti Républicain de la Liberté

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Een logo van de Parti Républicain de la Liberté vindt u hier Logo[dode link]

De Parti Républicain de la Liberté (Nederlands: Republikeinse Partij van de Vrijheid), was een centrum-rechtse partij in Frankrijk ten tijde van de Vierde Franse Republiek (1945-1951).

Geschiedenis[bewerken]

In 1945, na de Bevrijding van Frankrijk, werd de Parti Républicain de la Liberté (PRL) opgericht door Michel Clemenceau (zoon van oudpremier Georges Clemenceau), Joseph Laniel, André Mutter, Édouard Frédéric-Dupont, Jules Ramarony en anderen. Voor de oorlog behoorden de meeste oprichters tot de Alliance Démocratique en de Fédération Républicaine.

De oprichters, veelal afkomstig uit de meer rechtse verzetsbewegingen, wilden aanvankelijk het hele rechtse politieke spectrum[1] verenigen, maar slaagde hier niet in, omdat de traditionele, vooroorlogse rechtse politici, zich na de bevrijding weer aansloten bij de oude partijen.

In 1946 riep de PRL haar leden op om tijdens het referendum over een nieuwe grondwet tegen te stemmen[2]. Bij de parlementsverkiezingen van 1946 behaalde de PRL 38 zetels in de Franse Nationale Vergadering. Michel Clemenceau, voorzitter van de partij, was bij de Franse presidentsverkiezingen van 1947 presidentskandidaat en verkreeg 60 van de 883 stemmen onder de parlementariërs.

In 1951 fuseerden de Centre National des Indépendants (Nationaal Centrum van Onafhankelijken), de Parti Paysan d'Union Sociale (Boerenpartij van Sociale Eenheid) en de PRL tot de Centre National des Indépendants et Paysans (Nationaal Centrum van Onafhankelijken en Boeren).

Ideologie[bewerken]

De partij was conservatief, voorstander van economisch liberalisme en tegen samenwerking met linkse partij, zoals de socialistische SFIO en de linkervleugel van de Parti Radical-Socialiste.

Leden[bewerken]

Verwijzingen[bewerken]

  1. Dat sterk in diskrediet was geraakt vanwege haar rol tijdens de bezetting
  2. Dat wil zeggen tegen de vervanging van de grondwet van 1875 ter vervanging van een nieuwe grondwet met uitgebreide uitvoerende bevoegdheden voor de president

Zie ook[bewerken]