Passe Navigo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
demo-versie van een Passe Navigo

De Passe Navigo is een elektronische betaal- en toegangspas voor het openbaar vervoer in Île-de-France (maximaal 5 zones). Deze contactloze chipkaart, te vergelijken met de OV-chipkaart in Nederland en de MoBIB in België, is in 2001 ingevoerd als opvolger van de Carte Orange. Eigenaar van het merk Navigo is de Syndicat des transports d'Île-de-France (STIF).

De gratis kaart op creditcardformaat is voorzien van een RFID-chip. Bij het personaliseren wordt er een pasfoto van de houder op aangebracht.[1] De pas kan op stations en bij winkels en supermarkten[bron?] of via een PC met kaartlezer en Internettoegang worden geactiveerd met een abonnement voor een week (hebdomadair) of een maand (mensuel). Bij een doorlopend abonnement op jaarbasis (annuel) wordt het maandbedrag automatisch afgeschreven van de bankrekening van de houder en is tussentijds activeren niet nodig.

Voor 2013 werd een nieuwe versie van de Passe Navigo aangekondigd. Deze kaart, kosteloos ontworpen door Philippe Starck, zou via near field communication (NFC) van een reistegoed kunnen worden voorzien.[2] De kaart werd uiteindelijk een jaar later ingevoerd voor nieuwe gebruikers, of voor gebruikers die hun kaart verloren zijn. De oplaadfunctie via NFC is vooralsnog niet beschikbaar.[3]

Een Navigo-pas kan worden gebruikt voor vervoer met metro's, bussen en trams van de RATP, treinen van de SNCF (binnen het Transilien-netwerk), treinen van het Optile-netwerk en vervoermiddelen van bedrijven die tot de STIF behoren. Ook kan op de kaart een abonnement op de Vélib'-fietsen worden geactiveerd.
Per 1 september 2012 is een maand- of jaarkaart gedurende het weekend en op feestdagen geldig in alle vijf zones.[4] Per 1 januari 2013 zouden de zones geheel worden afgeschaft en zou voor de Passe Navigo één tarief gelden.[5] Dit plan is echter in november 2012 uitgesteld.[6]

Anders dan bij de Nederlandse OV-chipkaart wordt geen reistegoed afgewaardeerd en behoeft men met een Passe Navigo alleen in te checken. Alleen op RER-stations moet de pas ook voor het verlaten van het station bij een kaartlezer worden gehouden.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Er bestaat ook een passe Navigo découverte die voor 5 euro kan worden aangeschaft. Omdat deze niet wordt gepersonaliseerd kan de kaart direct worden gebruikt. Hij is bedoeld voor reizigers van buiten het Île-de-France en voor reizigers die niet willen dat hun reisgedrag aan hun naam kan worden gekoppeld. Er hoort een identiteitsbewijsje met pasfoto bij dat de gebruiker zelf invult en dat bij kaartcontroles dient te worden getoond.
  2. (fr) Un nouveau pass Navigo conçu par Philippe Starck en 2013, Le Monde, 24 januari 2012
  3. (fr) Le pass Navigo Starck est arrivé, Le Journal du dimanche, 11 januari 2014
  4. (fr) Dézonage du forfait Navigo le week-end à partir du 1er septembre 2012 et mise en place du complément de parcours, persbericht STIF, 11 juli 2012 (PDF)
  5. (fr) Le passe Navigo veut faire sa révolution, Le Figaro, 5 december 2011
  6. (fr) Le Pass Navigo pas dézoné en 2013, Le Journal du dimanche, 20 november 2012