Pepperspray

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Peperspray)
Ga naar: navigatie, zoeken
Pepperspraybusjes uit Duitsland

Pepperspray (ook wel peperspray, pepernevel of OC-gas genoemd, van oleoresin capsicum) is een spray die als werkzame stof het prikkelende extract uit chilipeper (capsaïcine) bevat, met een drijfgas verpakt in een spuitbus met het doel om een aanvaller in het gezicht te spuiten zodat deze tijdelijk buiten gevecht wordt gesteld, zonder dat er letsel ontstaat.[1]

Werking[bewerken]

Demonstratie van het gebruik van pepperspray

De werking wordt bereikt door het hevig prikkelende effect ervan op de slijmvliezen, met name de ogen, zonder daarbij ernstige of blijvende schade te veroorzaken. Wanneer pepperspray in grote hoeveelheden op een menigte wordt gebruikt, kunnen mensen ernstige ademhalingsproblemen krijgen en kan er paniek ontstaan.

Juridische situatie[bewerken]

Politiediensten en beveiligingsmedewerkers hebben pepperspray vaak als wapen ter beschikking. De precieze situatie verschilt per land. In Nederland is het bijvoorbeeld voor politieagenten en sommige andere opsporingsambtenaren wel toegestaan pepperspray bij zich te dragen en te gebruiken (mits zij daarvoor de vereiste training hebben en volgens de regels handelen) maar voor gewone beveiligingsmedewerkers is dit niet toegestaan. In sommige landen is gebruik van pepperspray door burgers toegestaan bij zelfverdediging.

België[bewerken]

In België is pepperspray een verboden wapen; het is opgenomen in Artikel 3 van de wapenwet van 8 juni 2006:[2]

Koninkrijk der Nederlanden[bewerken]

In Nederland, alsmede in Aruba, Curaçao, Caribisch Nederland en Sint Maarten, is pepperspray een verboden wapen. Het valt in Nederland in categorie II van de Wet wapens en munitie.

Gebruik door opsporingsambtenaren[bewerken]

Het gebruik van pepperspray door de politie, de Koninklijke Marechaussee en andere opsporingsambtenaren is vastgelegd in Artikel 12 van de ambtsinstructie.[3] Deze instructie beschrijft de situaties waarin pepperspray mag worden gebruikt, en ook hoe het dan gebruikt dient te worden. Zo mag het niet tegen zwangere vrouwen worden ingezet, en moet het gebruik ervan duidelijk worden aangekondigd.

Gebruik door burgers in andere landen[bewerken]

Amerikaanse politie gebruikt pepperspray tijdens een betoging tegen president Bush