Perlinkvallei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Perlinkvallei / Vallei van de Perlinkbeek
IUCN-categorie IV (Biotoop)
Perlinkvallei (België (hoofdbetekenis))
Perlinkvallei
Coördinaten 50° 51′ NB, 3° 43′ OL
Nabije plaats Zwalm
Oppervlakte 0,04
Beheer Natuurpunt
Portaal  Portaalicoon   België

De Perlinkvallei of Vallei van de Perlinkbeek is een natuurreservaat in de Vlaamse Ardennen in Zuid-Oost-Vlaanderen, en wordt gevormd door het dal van de Perlinkbeek. Het natuurgebied bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Zwalm (deelgemeente Sint-Blasius-Boekel). Het 4 ha grote reservaat wordt beheerd door Natuurpunt. De Perlinkvallei maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk

Landschap[bewerken]

De Perlinkvallei ligt in een zeer glooiend landschap, typisch voor de Vlaamse Ardennen. Er zijn nogal wat steile hellingen met brongebieden. De hellingen op de linkeroever van de beek, op het grondgebied van Horebeke (deelgemeente Sint-Kornelis-Horebeke) zijn van oudsher overwegend in gebruik als intensief akkerland. De steilere rechteroever raakt met de jaren meer en meer bebost. De weilanden zijn nog ruim voorzien van kleine landschapselementen, zoals knotwilgen, hagen en hoogstamfruitbomen. Het natuurreservaat Perlinkvallei bestaat uit valleibosjes, kleine moerasjes, struweel, hooiland, graasweiden en enkele akkers.

Fauna[bewerken]

In het natuurgebied komen heel wat zoogdieren, insecten en vogels voor.

Flora[bewerken]

De kruidlaag van het reservaat omvat verschillende planten, zoals bosanemoon, boshyacint en eenbes, die verspreid voorkomen. Daslook is plaatselijk zelfs vlakbedekkend aanwezig. Andere lentebloeiers in het reservaat zijn slanke sleutelbloem, muskuskruid, gevlekte aronskelk, paarse schubwortel en gele dovenetel.

Afbeeldingen[bewerken]

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]