Peruaanse ansjovis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Peruaanse ansjovis
Enrin u0.png
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Clupeiformes (Haringachtigen)
Familie:Engraulidae (Ansjovissen)
Geslacht:Engraulis
Soort
Engraulis ringens
Afbeeldingen Peruaanse ansjovis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Peruaanse ansjovis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De Peruaanse ansjovis (Engraulis ringens) is een straalvinnige vis uit de familie van ansjovissen (Engraulidae), orde haringachtigen (Clupeiformes), die voorkomt in het zuidoosten van de Grote Oceaan.

Anatomie[bewerken]

De Peruaanse ansjovis kan een lengte bereiken van 20 cm, een gewicht van 25 gram en kan maximaal 3 jaar oud worden. Van de zijkant gezien heeft het lichaam van de vis een langgerekte vorm, van bovenaf gezien is de vorm het beste te typeren als ovaal. De kop is min of meer recht. De staartvin is diepgevorkt. De ogen zijn normaal van vorm en zijn symmetrisch. De mond zit aan de onderkant van de kop. Deze zilverkleurige vis heeft één zijlijn, één rugvin en één aarsvin.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel van deze vissen bestaat voornamelijk uit plankton, dat ze met behulp van hun kieuwzeefborstels uit het water filteren. Ze leven in enorme scholen met het oog op hun veiligheid. Ze volgen het plankton in zijn dagelijkse trekbeweging en dalen overdag af naar 50 meter diepte. 's Nachts stijgen ze omhoog naar de oppervlakte.

Verspreiding en leefwijze[bewerken]

De Peruaanse ansjovis is een zoutwatervis die voorkomt in de zuidoostelijke Grote Oceaan in een subtropisch klimaat. De diepte waarop de soort voorkomt is 3 tot 80 m onder het wateroppervlak.

Het dieet van de vis bestaat zowel uit planten als dieren, waarmee het zich voedt door plankton uit het water te filteren.

Relatie tot de mens[bewerken]

De Peruaanse ansjovis is voor de visserij van groot commercieel belang. De soort komt niet voor op de Rode Lijst van de IUCN.

Externe link[bewerken]