Peter Tiara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Tiara
Peter Tiara (schilderij in Museum Martena)
Algemene informatie
Volledige naam Pieter Tjeerts
Geboren Workum, 15 juli 1514
Overleden Franeker, 8 februari 1586
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep filoloog, medicus
Bekend van 1e rector Universiteit Leiden
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
Taal

Peter Tiara, ook Petreius Tiara of Pieter Tjeerts (Workum, 15 juli 1514Franeker, 8 februari 1586) was een Nederlandse filoloog, arts en eerste rector van de Universiteit Leiden.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Tiara stamde uit een Fries geslacht. Hij ging naar school in Workum en Haarlem. Vervolgens studeerde hij medicijnen aan de toen enige universiteit in de Habsburgse Nederlanden, nl. de Katholieke Universiteit Leuven. Na zijn studie maakte Tiara als velen in die tijd een zogeheten grand tour, waarbij hij Duitsland, Frankrijk en Italië bereisde. Naar verluidt zou hij ook in Italië een medicijnenbul bemachtigd hebben. Terug in Nederland werkt Tiara als arts in Franeker en docent Grieks in Leuven. In 1555 werd hij stadsarts in Delft en trouwde met Aef Barents, met wie hij drie kinderen kreeg. In 1559 werd Tiara docent klassieke talen aan de universiteit in Rijsel.

Mede op verzoek van zijn Friese vrouw vertrok Tiara in 1565 weer naar Franeker, waar hij als stadsarts werkte en ook tot burgemeester werd gekozen. Bij de oprichting van de Universiteit Leiden werd hij op 17 juli 1575 in Leiden benoemd tot hoogleraar Grieks. Gedurende dat eerste jaar van de Leidse universiteit was Tiara rector, wat hij ook in het derde en vierde jaar was. Bij de oprichting van de Universiteit van Franeker verhuisde hij weer terug naar Friesland, waar hij een jaar later stierf. Tiara is vooral bekend als vertaler van Griekse auteurs in het Latijn.

Publicaties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Platonis Sophistes. Leuven, 1533
  • Euripidis Medea. Utrecht 1543
  • Pythagorae, Theognidis et Phocylidis Gnomae; cum vers. editore Joh. Arcerio. Franeker, 1589
  • Poemata de nobilitate et disciplia militari vetera Frisiorum. Franeker, 1597

Over Tiara (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Abraham Jacob van der Aa: Biographisch Woordenboek der Nederlanden. Haarlem, J. J. van Brederode, 1874, dl. 18, pag. 121 (Online)
  • Melchior Adam: Vitae Germanorum philosophorum, qui seculo superiori, et quod excurrit, philosophicis ac humanioribus literis clari floruerunt. Frankfurt/Main, 1615 (Online)
  • W.B.S. Boeles: Frieslands hoogeschool en het Rijks Athenaeum te Franeker. A. Meijer, Leeuwarden, 1889, deel 2, pag. 44- & pag. 839

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Petrejus Tiara.
Voorganger:
-
Rector magnificus van de Universiteit Leiden
1575-1576
Opvolger:
Guilliaume Feuguiéres
Voorganger:
Guilliaume Feuguiéres
Rector magnificus van de Universiteit Leiden
1577-1579
Opvolger:
Justus Lipsius