Petruskerk (Woldendorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Petruskerk
De oostzijde in 2011
Plaats Woldendorp
Coördinaten 53° 16′ NB, 7° 2′ OL
Gebouwd in derde kwart van de 13e eeuw
Restauratie(s) 1945-1949
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  35008
Architectuur
Toren 1945-1949
Interieur
Orgel 1952 (Mense Ruiter)
Afbeeldingen
De westzijde in 2011
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Petruskerk of Hervormde Kerk is een middeleeuws kerkgebouw in Woldendorp (gemeente Eemsdelta) in de Nederlandse provincie Groningen. De kerk is erkend als een rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De romanogotische kruiskerk werd gebouwd in het derde kwart van de 13e-eeuw op een wierde aan de westelijke rand van Woldendorp. Waarschijnlijk werd de kerk tegen het einde van de middeleeuwen gedeeltelijk gesloopt. In die tijd werden het transept en het koor afgebroken. Er resteerde een eenvoudige rechthoekige kerk. Aan de oostzijde zijn nog sporen te vinden van de vroegere dwarsbeuken. Bij de reformatie aan het eind van de 16e eeuw werd de kerk hervormd.

De kerktoren werd in 1855 afgebroken en vervangen door een smalle travee met dakruiter. De oude toren is zichtbaar op een kaart van Henricus Teysinga uit 1731.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk aanzienlijk beschadigd. Een paar dagen voor het einde van de oorlog vonden bij de bevrijding van Delfzijl in en rond Woldendorp gevechten plaats met de terugtrekkende troepen van de Wehrmacht. Daarbij werden meerdere huizen en boerderijen vernield. Van de kerk gingen de kap, de dakruiter en het volledige kerkmeubilair verloren.

Na de oorlog werd de kerk gerestaureerd. Aan de westzijde werd een nieuwe geveltoren gebouwd. Aan de oostzijde kreeg de kerk een apsisvormige uitbouw voor het plaatsen van de preekstoel in de kerk en voor de opgang naar het orgel. Dit werd in 1952 vervaardigd door de orgelbouwer Mense Ruiter.

In de kerk bevinden zich nog diverse schilderingen uit de 14e en 15e-eeuw. In een van de gewelven is een afbeelding van de tronende Christus, de Majestas Domini met de symbolen van de evangelisten te vinden. Ook zijn er twee kampvechters afgebeeld. In een ander gewelf zijn Maria met kind en diverse heiligen geschilderd.

Op de begraafplaats rond de kerk zijn diverse oude grafstenen te vinden, waaronder die van de in 1651 of 1653[1] overleden Uko Walles, een boer uit Noordbroek en leider van een van de doperse sekten, de naar hem genoemde Ukowallisten.[2]

Zie de categorie Petruskerk, Woldendorp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.