PewDiePie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PewDiePie
PewDiePie tijdens PAX 2015
PewDiePie tijdens PAX 2015
Volledige naam Felix Arvid Ulf Kjellberg
Geboren 24 oktober 1989
Geboorteplaats Göteborg
Origine Vlag van Zweden Zweden
Jaren actief 2010-heden
Bekend van YouTubekanaal
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media
Computerspellen

Felix Arvid Ulf Kjellberg (Göteborg, 24 oktober 1989), beter bekend onder zijn alias PewDiePie, is een Zweeds commentator op YouTube. In december 2016 had hij met meer dan 50 miljoen abonnees het YouTube-kanaal met de meeste abonnees ooit.[1] Zijn video's zijn vooral Let's Play-filmpjes waarin hij videospellen speelt en becommentarieert.

Persoonlijk leven[bewerken]

Felix Kjellberg werd op 24 oktober 1989 in het Zweedse Göteborg geboren. Daar studeerde hij, na zijn middelbare school, industriële economie en technologiemanagement aan de Technische Universiteit Chalmers. Hier is hij in 2011 echter mee gestopt omdat hij naar eigen zeggen studeren te saai vond.[2] Voordat PewDiePie begon met YouTube, verdiende hij geld met het fotoshoppen van foto's.[3]

PewDiePie heeft een relatie met Marzia Bisognin, met wie hij in Brighton (Verenigd Koninkrijk) samenwoont.[4] Bisognin is een Italiaanse YouTube-persoonlijkheid die voorheen bekend was onder het pseudoniem CutiePieMarzia.

YouTube[bewerken]

PewDiePie begon zijn YouTubecarrière in oktober 2010 als een hobby, toen hij zijn eerste video uploadde. In zijn video's speelt hij videospellen die hij tegelijkertijd in het Engels becommentarieert. In juni 2012 bereikte hij de mijlpaal van 1 miljoen abonnees, wat in de jaren daarna is gegroeid tot ruim 20 miljoen in januari 2014. Sinds augustus 2014 heeft PewDiePie meer dan 30 miljoen abonnees en in oktober 2015 behaalde hij 40 miljoen abonnees. De mijlpaal van 50 miljoen abonnees werd bereikt in december 2016. PewDiePie is dusdanig invloedrijk dat de verkopen van een indiecomputerspel, dat hij in een video speelt, soms aanzienlijk stijgen. Hierdoor wordt hij vaak gevraagd door spelontwikkelaars om hun spel te bespreken.

Zijn YouTubekanaal is een fulltimebaan waarbij hij in 2014 op jaarbasis ongeveer 4 miljoen dollar verdiende.[5] In 2015 was PewDiePie de meestverdienende YouTuber, met in dat jaar een inkomen van 12 miljoen dollar.[6][7]

Prijzen en nominaties[bewerken]

PewDiePie heeft verscheidene prijzen gewonnen met zijn kanaal, zoals een Sweden Social Star Award[8] en een Shorty Award.[9] Het wereldrecord "Meeste abonnees op YouTube" staat sinds 2014 ook op zijn naam.

Jaar Prijs Categorie Resultaat
2013 Starcount Social Star Awards Most Popular Social Show Gewonnen
Sweden Social Star Award Gewonnen
Shorty Awards #Gaming Gewonnen
2014 World Record Award Meeste abonnees op YouTube Gewonnen
Teen Choice Award Web Star: Gaming Gewonnen
Streamy Awards Best Gaming Channel, Show, or Series Genomineerd
2015 Teen Choice Award Choice Web Star: Male Genomineerd
Streamy Awards Best First-Person Channel, Show, or Series Genomineerd
Best Gaming Channel, Show, or Series Gewonnen

Externe links[bewerken]