Philip Loots

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Philip Loots
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Philip Loots (Amsterdam, 22 augustus 1865 - Haarlem, 31 juli 1916) was een Nederlandse componist. Hij componeerde onder meer de muziek van het kinderliedje 'Hannes loopt op klompen'.

Opleiding[bewerken]

Reeds op jeugdige leeftijd was Philip Loots actief als organist in De Krijtberg te Amsterdam. Aan de Koninklijke Muziek- en Zangschool (voorloper van het Koninklijk Conservatorium) studeerde hij compositie. In 1882 is werd hij organist van de Sint-Antoniuskerk te Haarlem.[1] Ook was hij verbonden met het koor van de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam.[2] Verder leidde hij de R.K. Zangvereeniging Arti et Religioni en Liedertafel Apollo te Amsterdam. Ook was hij muziekcriticus voor het Haarlems Dagblad. Zijn oeuvre bestaat voor een groot deel uit religieuze muziek.[3] Hij studeerde aan de Koninklijke Muziekschool te 's-Gravenhage en vestigde zich in 1882 in Haarlem als organist. Daarnaast werd hij dirigent van de rooms-katholieke zangvereniging Arti et Religioni (vert. "voor kunst en godsdienst") en muziekverslaggever bij het Haarlems Dagblad.

Oeuvre[bewerken]

Loots schreef veel vocale muziek, waarvan veel bestemd is voor de rooms-katholieke eredienst. Ook schreef hij liederen en kinderliedjes.

Vier door hem gecomponeerde liederen werden opgenomen in de populaire liedbundel Kun je nog zingen, zing dan mee. Het gaat om de liedjes:

  • 'Er was een huisje wit en glad, dat niet een enkel deurtje had', tekst van Jos.M. Reijnders
  • 'Hannes loopt op klompen', tekst van N. Doumen
  • 'Ik heb het lief, mijn dorpje kleen, daar aan der duinen rand', tekst van M. v. Reenen-Völter
  • 'Van zoeme, zoeme', tekst van N. Doumen