Alfons Olterdissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beeld van Alphonse Olterdissen door Willem Hofhuizen, aan de Grote Looiersstraat in Maastricht

Alphonse (Fons) Olterdissen (Maastricht, 12 december 1865 - aldaar, 24 februari 1923) was een Nederlands schrijver, dichter en componist. Zijn werk, dat bestaat uit toneelstukken en opera's, behoort tot het bekendste dat ooit in het Maastrichts of zelfs in het Limburgs geschreven werd. Het slotkoor van zijn komische opera Trijn de Begijn werd later het Maastrichts Volkslied.

Leven[bewerken]

Olterdissen werd in Maastricht geboren, maar omdat hij een Duitse vader en een Zeeuwse moeder had was het Nederlands zijn moedertaal. Hij leerde het dialect op straat. In 1883 ging hij in Amsterdam naar de Rijksschool voor de Kunstnijverheid om zich te bekwamen in de schilderkunst. Na zijn afstuderen aldaar richtte hij in Maastricht samen met kapelaan Rutten de Patronaatstekenschool op, die echter geen succes werd. Later in de jaren negentig begon hij zich voor de promotie van het Maastrichtse toerisme in te zetten met de vereniging Maastricht Vooruit. Hij werd befaamd als ontwerper en regisseur van menige historische stoet, maar zijn gebrek aan zakelijkheid leverde hem een enorme schuld op.

Die schuld probeerde hij af te lossen met toneelstukken en operettes. Na een paar flops trof hij in 1907 doel met De kaptein vaan Köpenick, een stuk in Maastrichts dialect over een in die dagen nogal populair thema: de nep-kapitein Wilhelm Voigt (zie Hauptmann von Köpenick). Het leverde meer dan genoeg op om zijn schuld te kunnen aflossen. De tweede kemikke opera, het bovengenoemde Trijn de Begijn, werd ook een hit. Van beide stukken verzorgde zijn broer Gustave Olterdissen de muziek, die vooral uit arrangementen van bekende aria's en (kinder)liedjes bestond. Vanaf 1916 hield hij zich bezig met het schrijven van schetsen, ook in Maastrichts dialect.

Zijn ontroerende begrafenis bracht heel Maastricht op de been.

Bibliografie[bewerken]

  • Prozawerken in Maastrichtsch dialect (bundel met schetsen, 1926)[1]

Voetnoten[bewerken]

  1. Prozawerken 1926 online beschikbaar in dbnl.

Externe links[bewerken]