Philippe Huysman d'Annecroix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Philippe Huysman d'Annecroix
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Philippe Joseph Marie Ghislain Huysman d'Annecroix
Geboren Brussel, 12 januari 1777
Overleden 4 mei 1848
Partij regeringsgezind (onder Willem I)
Titulatuur Jhr.
Functies
? lid stedelijke raad van Brussel
? lid algemene raad, Dijledepartement
?-1828[1] lid Provinciale Staten van Zuid-Brabant
?-1828[1] lid Gedeputeerde Staten van Zuid-Brabant
1825-1828 Gouverneur van Zuid-Brabant ad interim
1828-1830 lid Tweede Kamer der Staten-Generaal
1828-? lid in buitengewone dienst, Raad van State
1830-1831 lid Nationaal Congres van België
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Philippe Joseph Marie Ghislain Huysman d’Annecroix (Brussel, 12 januari 1777 - 4 mei 1848) was lid van het Belgisch Nationaal Congres.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Huysman was de zoon van Chrétien Huysman, heer van Annecroix, en van Michèle de Pape van de heren van Waarbeek. In 1817 verkreeg Philippe Huysman adelserkenning en opname in de ridderschap van Zuid-Brabant.

Onder het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden was hij lid van de Tweede Kamer en Staatsraad in buitengewone dienst. Hij was voordien ook lid van de Provinciale Staten van Zuid-Brabant en werd er gedeputeerde en gouverneur ad interim. Hij was ook lid van de Algemene raad van Burgerlijke godshuizen en armenzorg in Brussel.

In oktober 1830 werd hij door de kiezers van het arrondissement Brussel verkozen tot lid van het Nationaal Congres. Hij werd er quaestor, maar nam geen enkele maal het woord in de openbare zittingen. Zijn stemgedrag was als volgt: tegen de eeuwigdurende uitsluiting van de Nassaus, hetgeen hem onder de orangisten deed catalogeren, ook al stemde hij mee voor de onafhankelijkheidsverklaring van België. In de eerste stemming voor een staatshoofd behoorde hij tot de kleine groep die voor Karel van Oostenrijk stemde en dus duidelijk verlangde naar een terugkeer van het Oostenrijkse regime. Hij stemde ook voor Surlet de Chokier als regent. Op 30 maart 1831 nam hij, zonder opgave van reden, ontslag. Zijn opvolger was een Huysman de Neufcour, maar die liet weten dat hij vanwege veelvuldige afwezigheden niet kon aanvaarden. Met hem was de lijst van opvolgers uitgeput en moest opnieuw een verkiezing plaatsvinden.

Jonkheer Huysman, die vrijgezel bleef, verdween in een anoniem bestaan. Zijn zus, Thérèse Huysman d'Annecroix (1782-1835), bleef eveneens ongetrouwd en werd de weldoenster van de gemeente Roborst en van de kerkgemeenschap aldaar.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Carl BEYAERT, Biographies des membres du Congrès national, Brussel, 1930, p. 78.