Spaanse muurhagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Podarcis hispanicus)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spaanse muurhagedis
Eidechse.1024.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie:Lacertidae (Echte hagedissen)
Onderfamilie:Lacertinae
Geslacht:Podarcis
Soort
Podarcis hispanicus
Steindachner, 1870
Verspreidingsgebied in het rood.
Verspreidingsgebied in het rood.
Afbeeldingen Spaanse muurhagedis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spaanse muurhagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Spaanse muurhagedis[1] (Podarcis hispanicus) is een hagedis uit de familie echte hagedissen (Lacertidae). De soortaanduiding wordt ook wel als hispanica geschreven. De verouderde wetenschappelijke naam is Lacerta hispanica, waardoor deze nog wel wordt gebruikt in de literatuur.[2]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De Spaanse muurhagedis heeft een lichaamslengte van ongeveer 10 centimeter en door de lange staart kan de totale lichaamslengte oplopen tot maximaal 22 cm.[2] De hagedis heeft een afgeplatte en fijne lichaamsbouw, het is een snelle soort die in de kleinste rotsspleten kan schieten.

De lichaamskleur is zeer variabel maar de meeste exemplaren hebben een geelwitte buik, donkerbruine tot zwarte flank met rijen ronde witte vlekken lijkend op een luipaardpatroon maar iets fijner. Het midden van de rug is lichtbruin en op de licht gekleurde staart zitten aan weerszijden donkere vlekken. De vrouwtjes hebben flankstrepen in plaats van vlekkenrijen en een meestal wittere buik; die van de mannetjes in de paartijd is oranje tot rozerood.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De soort komt voor in geheel Portugal, grote delen van Spanje en ten slotte in Frankrijk, maar hier komt de soort alleen voor in een strook langs het kustgebied van de Middellandse Zee. De hagedis kan worden aangetroffen van laaglanden tot op een hoogte van 3481 meter boven zeeniveau.[3]

Levenswijze[bewerken]

Het voedsel van de Spaanse muurhagedis bestaat uit kleine geleedpotigen zoals insecten en spinachtigen die overdag bejaagd worden, 's nachts verstopt de hagedis zich onder een steen of in een spleet in een muur.

De Spaanse muurhagedis is voornamelijk te vinden op steenhopen, ruïnes en oude muren want deze soort klimt graag en zit meestal hoog om te zonnen en de omgeving in de gaten te kunnen houden. De habitat bestaat uit drogere, grassige streken waar weinig schaduw is en enige vegetatie.

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]