Podium Klassiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Podium Klassiek
Voormalige titel Podium Witteman
Genre Klassieke muziek
Speelduur per afl. 60 minuten
Presentatie Paul Witteman (2015-2022)
Dieuwertje Blok (2022)
Floris Kortie (2022-heden)
Muziek Mike Boddé (2015-2022)
Cor Bakker (2023-heden)
Sven Figee (2023-heden)
Fuse e.a.
Intromuziek Strijkkwartet in F, op. 35 van Maurice Ravel
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie De Hallen, Amsterdam
Uitzendingen
Start 18 januari 2015
Afleveringen 269 (tot en met 15 mei 2022)
Seizoenen 8
Netwerk of omroep NTR
Zender NPO 2
Opvolger(s) Podium Klassiek
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Podium Klassiek (voorheen Podium Witteman) is een televisieprogramma van de NTR en wordt iedere zondag (behalve in de zomermaanden) uitgezonden op NPO 2. Het programma over klassieke muziek wordt gepresenteerd door Floris Kortie, Cor Bakker en Sven Figee wisselen elkaar af als huispianist. Het ensemble Fuse treedt als huisband gemiddeld eens in de drie weken op.[1]

Podium Witteman[bewerken | brontekst bewerken]

In Podium Witteman interviewde Witteman muzikale gasten en traden orkesten en koren op. Onder de naam ‘Podium Witteman in de klas’ werden fragmenten van de uitzendingen via Schooltv aangeboden voor scholen.[2] In het programma werd jaarlijks de Edison voor klassieke muziek uitgereikt.[3] Podium Witteman wordt wel eens gezien als het mooiste televisieprogramma dat Paul Witteman ooit heeft gemaakt.[4] In Podium Witteman was Floris Kortie een sidekick die de kijker opvallende muzikale filmpjes liet zien. Daarnaast verzorgde Mike Boddé een originele muzikale rubriek als huispianist.

Doorstart[bewerken | brontekst bewerken]

Op zondag 15 mei 2022 werd de laatste aflevering uitgezonden met Witteman die eerder die maand aankondigde te stoppen met de presentatie van het programma.[5] In augustus 2022 werd bekend dat Witteman werd opgevolgd door Dieuwertje Blok en Floris Kortie.[6] Het programma beleefde na het vertrek van Witteman een moeizame doorstart. Dieuwertje Blok moest na een jaar het veld ruimen, en ook Mike Boddé die zijn act steeds verder uitdijde, verdween na jarenlang een markante rol te hebben gespeeld.[7] Kortie ging als solo-presentator verder met afwisselend Cor Bakker of Sven Figee als huispianist.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Als beginmuziek wordt het tweede deel (Assez vif - Très rythmé) van het Strijkkwartet in F, op. 35 van Maurice Ravel gebruikt. Verder werd in de onderbrekingen het eerste deel van het Strijksextet in d klein, op. 70 ('Souvenir de Florence') (Allegro con spirito) van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski gebruikt.