Portaal:Informatica/Uitgelicht/46

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een screenshot van Ubuntu.

Ubuntu is een op Debian gebaseerde GNU/Linux distributie die zich van Debian onderscheidt door regelmatige (halfjaarlijkse) nieuwe versies. Ook heeft Ubuntu een sterke focus op vertalingen en toegankelijkheid. De naam komt van het Zuid-Afrikaanse concept Ubuntu, wat zoiets als "menselijk zijn voor anderen" betekent.

Ubuntu wordt gefinancierd door Canonical (eigendom van Mark Shuttleworth). Deze financiering maakt het o.a. mogelijk gratis Ubuntu-cd's te bestellen. Ubuntu gebruikt standaard de GNOME-desktop, maar het is eenvoudig andere desktopomgevingen te installeren. Er is ook een speciale Kubuntu-versie gemaakt door de gebruikersgemeenschap. Deze is bijna hetzelfde, maar gebruikt KDE als desktopomgeving.

De meeste GNU/Linux-distributies vragen om een apart wachtwoord voor de root gebruiker, die systeeminstellingen kan wijzigen. Ubuntu gebruikt echter voor alle systeemtaken sudo (superuserdo), waarna de gebruiker niet het root-wachtwoord moet invullen (de standaard procedure op UNIX systemen) maar zijn/haar eigen wachtwoord. Mac OS X gebruikt ook iets dergelijks.

Ubuntu staat op het moment van schrijven nummer één op Distrowatch.

Lees verder