Portaal:Israël/Uitgelicht25

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Egged (voluit in het Engels: Egged Israel Transport Cooperative Society, Ltd) is veruit de grootste busmaatschappij van Israël en, op London Buses na, het grootste busbedrijf van de wereld.

Egged exploiteert met 4000 bussen een fijnmazig stads- en streekbusnet (ongeveer 1300 lijnen) en heeft ongeveer 6500 mensen in dienst. Het bedrijf is eigendom van ongeveer 3250 werknemers, die leden zijn van het coöperatief. Dagelijks worden 1 miljoen reizigers vervoerd. De bussen zijn meestal donkergroen en dragen een witte of lichtgrijze 'א' (alef).

Egged is in 1933 ontstaan na de fusie van vier kleinere busmaatschappijen. De naam Egged, Hebreeuws voor verbondenheid, is bedacht door dichter Chajiem Nachman Bialik. In 1951 fuseerde het bedrijf met de noordelijke maatschappij Sjachar en de zuidelijke maatschappij Drom Jehoeda. Na de Zesdaagse Oorlog fuseerde Egged met Hamekasjer, het stadsvervoerbedrijf van Jeruzalem. Tel Aviv heeft nog steeds een eigen stadsvervoerbedrijf (Dan).

De Israëlische regering heeft in 1997 besloten om marktwerking in het busvervoer in te voeren om zo het monopolie van Egged te doorbreken. Onder meer het Franse bedrijf Veolia Transport is nu ook in het land actief in busvervoer.