Egged

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diverse bussen van Egged

Egged (voluit in het Engels: Egged Israel Transport Cooperative Society, Ltd) is veruit de grootste busmaatschappij van Israël en, op London Buses na, het grootste busbedrijf van de wereld.

Egged exploiteert met 4000 bussen een fijnmazig stads- en streekbusnet (ongeveer 1300 lijnen) en heeft ongeveer 6500 mensen in dienst. Het bedrijf is eigendom van ongeveer 3250 werknemers, die leden zijn van het coöperatief. Dagelijks worden 1 miljoen reizigers vervoerd. De bussen zijn meestal donkergroen en dragen een witte of lichtgrijze 'א' (letter Alef, de eerste letter van het Hebreeuwse alfabet).

Egged is in 1933 ontstaan na de fusie van vier kleinere busmaatschappijen. De naam Egged, Hebreeuws voor verbondenheid, is bedacht door dichter Chajiem Nachman Bialik. In 1951 fuseerde het bedrijf met de noordelijke maatschappij Sjachar en de zuidelijke maatschappij Drom Jehoeda. Na de Zesdaagse Oorlog fuseerde Egged met Hamekasjer, het stadsvervoerbedrijf van Jeruzalem. Tel Aviv heeft nog steeds een eigen stadsvervoerbedrijf (Dan).

De Israëlische regering heeft in 1997 besloten om marktwerking in het busvervoer in te voeren om zo het monopolie van Egged te doorbreken. Onder meer het Franse bedrijf Veolia Transport was in het land actief in busvervoer.

Op 11 maart 2011 werd bekend dat EBS Public Transportation BV vanaf 11 december 2011 tot 11 december 2021 het busvervoer in de regio Waterland is gaan uitvoeren.

De concessie Voorne-Putten en Rozenburg werd voor de periode van 09 december 2018 tot 09 december 2028 aan EBS gegund.

De concessie Haaglanden Streek werd voor een periode van 25 augustus 2019 tot 14 december 2030 aan EBS gegund.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Egged Bus Cooperative van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.