Portaal:Nederlandse Publieke Omroep/Uitgelicht/10

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) is het samenwerkings- en coördinatieorgaan van de Nederlandse Publieke Omroep voor de uitvoering van de publieke mediaopdracht op landelijk niveau. Tevens is zij wettelijk verantwoordelijk voor een aantal radio-, televisie-, teletekst- en internettaken.

De NOS-programma's vloeien voort uit de wettelijke taak van de NOS, die is vastgelegd in de Mediawet, waarin staat dat de NOS programma's moet maken die zich bij uitstek lenen voor gezamenlijke verzorging. Hiertoe behoren programma's met een hoge frequentie en een vaste regelmaat, met een algemeen dienstverlenend karakter of die met een doelmatiger inzet van omroepmiddelen beter gezamenlijk tot stand kunnen worden gebracht. In het Mediabesluit worden deze programma's verder uitgewerkt, waarbij onder andere de dagelijkse nieuwsvoorziening, de parlementaire verslaggeving, de verslaggeving van nationale feest- en gedenkdagen en de actuele sportverslaggeving worden genoemd.

Zo'n zevenhonderd journalisten en andere medewerkers verzorgen de (dagelijkse) uitzendingen van het NOS Journaal (op radio en televisie), het NOS Jeugdjournaal, NOS Studio Sport, NOS Den Haag Vandaag, NOS Langs de Lijn, NOS Met het Oog op Morgen, het NOS Radio 1 Journaal, NOS op 3 en diverse nieuws- en sportevenementen.