Portaal:Tennis/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Januari[brontekst bewerken]

Kim Clijsters

Kim Antonie Lode Clijsters (Bilzen, 8 juni 1983) is een Belgische toptennisster. Ze is de dochter van voormalig voetballer Lei Clijsters en voormalig turnster Els Vandecaetsbeek. Ze is een voormalige nummer 1 speelster en kwam op 14 september 2009 terug in op de WTA ranglijst op de 19de plaats. Ze haalde in 2009 de wereldpers door na een onderbreking van 2 jaar, één maand na haar comeback, met een wildcard deel te nemen aan het damesenkelspel van het US Open-toernooi en dit ook te winnen.

Lees meer...

Februari[brontekst bewerken]

jeu de paume

Jeu de paume (Frans voor "spel met de handpalm") is een Franse balsport waaruit het tennis is ontstaan. Oorspronkelijk werd het, zoals bij volleybal, met blote handen gespeeld. Later gebruikte men een slaghout en uiteindelijk een racket.

De sport was tussen 1250 en 1650 de favoriete van Frankrijk. Zij was zo populair dat de prefect van Parijs in 1397 het spelen doordeweeks verbood "omdat vele werklui hun werk en familie achterlaten." De bevolking schijnt zich echter niet veel van het verbod aangetrokken te hebben.

Lees meer...

Maart[brontekst bewerken]

De International Tennis Federation (ITF) is de wereldwijde koepelorganisatie voor tennis, waarin 203 nationale tennisbonden zijn verenigd. De ITF organiseert onder andere de Davis Cup en de Fed Cup en heeft zitting in de organisatiecommissies van de grandslamtoernooien en het Olympische en Paralympische toernooi. Ze bepaalt de 'Rules of Tennis', die wereldwijd in tennis worden toegepast.

De koepel werd op 1 maart 1913 in Parijs opgericht als de International Lawn Tennis Federation (ILTF) door twaalf nationale bonden, te weten Australasia (de gezamenlijke bond van Australië & Nieuw-Zeeland), België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Rusland, Spanje, Zuid-Afrika, Zweden en Zwitserland.

Lees meer...

April[brontekst bewerken]

Hawk-Eye ("haviksoog") is een in het cricket, tennis en andere sporten gehanteerd computersysteem dat de baan van de bal volgt. Het werd in 2001 ontwikkeld door Dr. Paul Hawkins van Roke Manor Research Limited, een dochteronderneming van Siemens. De technologie werd later ondergebracht in een eigen onderneming, Hawk-Eye Innovations Ltd., dat een joint venture met de televisieproductiemaatschappij Sunset + Vine aanging.

Lees meer...

Mei[brontekst bewerken]

De Women's Tennis Association (WTA) is de overkoepelende organisatie voor professionele tennisspeelsters. Deze organisatie organiseert een serie van wedstrijden: de WTA tour. In het mannentennis is het de ATP die instaat voor de organisatie van de toernooien en de begeleiding van de tennisspelers.

Het WTA-klassement wordt algemeen beschouwd als de officiële wereldrangschikking van de beste tennisspeelsters.

Lees meer...

Juni[brontekst bewerken]

De Davis Cup is een internationaal landentoernooi voor heren enkel- en dubbelspelen tennis. Er wordt gespeeld om 'the best of five' en meestal over 3 dagen. 2 enkelspelen op de eerste dag, het dubbelspel op de tweede dag en nog 2 enkelspelen op de 3e dag. Hetzelfde toernooi bij de dames wordt de Federation Cup genoemd.

De Davis Cup roept vaak speciale emoties op. Het is naast de Hopman Cup en de World Team Cup in Düsseldorf de enige landenontmoeting tussen tennisnaties. De Davis Cup geniet veel prestige bij toptennissers.

Lees meer...

Juli[brontekst bewerken]

Serveren bij tennis is het in het spel brengen van de bal aan het begin van een game (spel). Gewoonte is te zeggen, dat de speler, die de bal in het spel moet brengen (de serveerder), de service heeft. De service is essentieel voor een speler. Iemand, die niet in staat is door middel van zijn service het spel te dicteren, heeft nauwelijks kans een wedstrijd te winnen. Dit geldt misschien in mindere mate voor de mindere klassen, maar naarmate men hoger speelt wordt de service steeds belangrijker en uiteindelijk het belangrijkste wapen van de speler.

Lees meer...

Augustus[brontekst bewerken]

Het US Open, dat jaarlijks eind augustus plaatsvindt, is het laatste grandslamtoernooi van het tennisseizoen. Het US Open komt voort uit twee verschillende toernooien, een mannen- en een vrouwentoernooi. Het U.S. National Men's Singles Championship werd voor het eerst gehouden in 1881 in Newport, Rhode Island. Vanaf 1900 vonden hier ook de dubbelkampioenschappen plaats. Het vrouwentoernooi werd in 1887 voor het eerst gehouden op de Philadelphia Cricket Club; vanaf 1889 werden hier ook dubbelkampioenschappen (gewoon en mixed) gehouden.

In 1968 werden de twee toernooien met de vijf kampioenschappen samengevoegd en werd de naam van het toernooi US Open. Tot 1978 vond het toernooi plaats op de West Side Tennis Club in Forest Hills, Queens, New York.

Lees meer...

September[brontekst bewerken]

Tennisracket

Moderne tennisrackets variëren in lengte, van 50 tot 65 cm voor jongere spelers tot 70 cm voor krachtigere, oudere spelers. Naast lengte is er ook een verschil in de grootte van het slagoppervlak. Een groter oppervlak geeft de mogelijkheid tot hardere slagen, terwijl een kleiner oppervlak preciezer is. Gebruikte oppervlaktes liggen tussen 550 en 880 vierkante cm.

Een ander belangrijk onderdeel van een tennisracket zijn de snaren, die tegenwoordig meestal van synthetisch materiaal worden gemaakt. Enkele topspelers, waaronder Pete Sampras, gaven de voorkeur aan natuurlijke vezels, omdat deze een beter 'gevoel' en controle zouden geven. Synthetisch materiaal is echter veel duurzamer en goedkoper.

Lees meer...

Oktober[brontekst bewerken]

De International Tennis Hall of Fame, een museum gelegen in de stad Newport in de Amerikaanse staat Rhode Island, werd door James Van Alen in 1954 gesticht op de plaats waar in 1881 de eerste Amerikaanse nationale kampioenschappen werden gehouden. Het is het grootste museum voor tennis.

In de Hall of Fame worden ook voormalige tennissers en andere personen opgenomen die veel voor de tennissport hebben betekend. Inmiddels (tot en met 2009) zijn 211 personen in de Hall of Fame opgenomen. Hieronder zijn 177 spelers, 2 court-tennissers en 32 personen die een belangrijke bijdrage aan de sport hebben geleverd.

Lees verder...

November[brontekst bewerken]

Een tiebreak is een tennisterm.

Om de lengte van de tenniswedstrijden te beperken heeft men in 1976 het "tiebreaksysteem" ingevoerd. Dit treedt in werking bij de stand 6-6 in games. Bij sommige toernooien, waaronder het toernooi van Wimbledon, geldt hierop in de beslissende set een uitzondering (bij de beslissende set wordt dan geen tiebreak gespeeld en blijft men spelen tot er een verschil van twee games is).

In de uitslag van een tenniswedstrijd wordt soms ook de uitslag van de tiebreak vermeld. Dit gebeurt doorgaans op twee manieren:

  • door tussen haakjes een getal achter de setstand te vermelden. Bijvoorbeeld: 7-6(3) of 6-7(3). Dit getal geeft dan aan wat het puntentotaal is van de partij die de tiebreak verloor. Op basis van dat getal is ook het puntentotaal van de winnaar van de tiebreak te bepalen. In de beide genoemde voorbeelden is de uitslag in de tiebreak 7-3. Als de score van de verliezer van de tiebreak 5 of minder is, heeft de winnaar 7 punten en als de score van de verliezer van de tiebreak 6 of meer is, is de score van de winnaar 2 meer dan die van de verliezer.
  • door superschrift toe te passen. In dat geval staat óf in superschrift de score van de verliezer bij de bijhorende setstand óf beide scores worden vermeld. Bijvoorbeeld: 7-63 en 77-63.

Lees meer...

December[brontekst bewerken]

Lucky loser is een term uit de sportwereld die aangeeft dat een deelnemer (of team) die zich in eerste instantie niet wist te plaatsen via kwalificatiewedstrijden, toch mag meedoen aan het hoofdtoernooi.

Een sport waarbij dit regelmatig voorkomt is tennis. Voorafgaand aan ongeveer elk toernooi worden kwalificatiewedstrijden gespeeld. Voordat het hoofdtoernooi begint gebeurt het regelmatig dat een speler die automatisch voor het hoofdtoernooi is geplaatst, om een of andere reden niet mee kan doen. Bijvoorbeeld vanwege een blessure of ziekte. In dat geval wordt een extra speler uit het kwalificatietoernooi toegelaten tot het hoofdtoernooi, zodat het deelnemersveld weer compleet is.; de "lucky loser". Welke speler dit is, kan op verschillende manieren worden bepaald.

Lees meer...