Poster (kunst)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amerikaanse propagandaposter uit WO1

Een poster, ook wel aanplakbiljet of affiche genaamd, is een bedrukt stuk papier, vaak groter dan A4 dat opgehangen kan worden. Posters worden gebruikt voor het bekendmaken van een boodschap of als wandversiering, bijvoorbeeld een grote foto van een persoon of landschap, of van een schilderij als goedkope kopie.

Historie en verschillende vormen[bewerken]

Posters kunnen enkel tekst bevatten. Daarmee begint ook de historie van de poster, die in de middeleeuwen werd gebruikt door de overheid om wetswijzigingen en maatregelen aan het volk mede te delen. William Shakespeare gebruikte deze als een van de eersten om zijn voorstellingen aan te kondigen.

Het gebruik van een afbeelding op een poster werd ontwikkeld in Frankrijk en raakte in 1890 in de mode in heel Europa. Men begon posters te maken voor sportwedstrijden en voorstellingen zoals circussen. Daarnaast werden op scholen de eerste educatieve posters in gebruik genomen, waar onder andere wereldkaarten, planten en dieren op afgebeeld stonden.

In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden posters gebruikt voor propaganda. Door middel van deze posters trachtte men de publieke opinie te beïnvloeden.

Gedurende de jaren veertig kwamen de posters voor persoonlijk gebruik op. Het begon met posters van pin-upgirls, die vooral populair waren bij soldaten aan het front. Daarna volgden posters ter promotie van stripboeken, filmposters en daarmee ook posters van beroemdheden zoals hoofdrolspelers uit films en theater en muziekbands.

In de tweede helft van de 20e eeuw zorgde Henryk Tomaszewski met zijn vernieuwende stijl voor een nieuwe stroming de wel de Poolse Posterschool wordt genoemd.

In de jaren zestig ontstond er een nieuwe stroming in de kunst, die zich vooral liet inspireren door de beeldtaal van reclameposters: de popart.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]