Primair mediastinaal B-cellymfoom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Verdel (overleg | bijdragen) op 13 dec 2019 om 12:52. (rv. Te algemeen.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Primair mediastinaal B-cellymfoom
Biopt van primair mediastinaal B-cellymfoom (H&E-kleuring)
Classificatie
Specialisatie hematologie
Lichaamsdeel mediastinum
Coderingen
ICD-10 C85.2
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het primair mediastinaal B-cellymfoom (PMBL) is een agressief non-hodgkinlymfoom (lymfeklierkanker) met een primaire lokalisatie in het mediastinum (tussen de longen). Het lymfoom is een subtype van het diffuus grootcellig B-cellymfoom, hoewel de prognose bij het primair mediastinaal B-cellymfoom over het algemeen beter is. De meeste patiënten zijn vrouwen tussen de 25 en 35 jaar oud, maar ook mannen worden door de ziekte getroffen.

Symptomen & verschijnselen

Diagnose

Diagnose vindt altijd plaats middels het nemen van een biopt uit het aangedane weefsel door een chirurg onder algehele narcose en een beenmergonderzoek. Ann Arbor-stadiëring is het stadiëringssysteem dat wordt gebruikt om het stadium van de aandoening te bepalen.

Behandeling

Behandeling bestaat meestal uit chemotherapie (zoals het R-CHOP-schema), gevolgd door bestraling. Bij een recidief of refractaire ziekte worden schema's zoals R-DHAP, R-ICE of R-VIM met BEAM en een stamceltransplantatie toegepast om de ziekte alsnog in remissie te brengen.

Prognose

Het lymfoom is bij meer dan 75 procent van de patiënten te genezen.[bron?] De ziekte blijft meestal beperkt tot het mediastinum.

Vanwege een verhoogd risico op een nieuwe vorm van kanker (zoals borstkanker na bestraling, vooral bij vrouwen) en hart- en vaatziekten dienen patiënten levenslang onder controle te blijven van een arts.