Professor Layton en de Doos van Pandora

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Professor Layton en de Doos van Pandora
Ontwerper Akihiro Hino, Akira Tago
Ontwikkelaar Level-5
Uitgever JP Level-5
NA Nintendo of America
AUS Nintendo of Australia
EU Nintendo of Europe
Muziek Tomohito Nishiura
Datum van uitgave JP 29 november 2007
NA 24 augustus 2009
AUS 24 september 2009
EU 25 september 2009
Genre Puzzel, Avontuur
Spelmodus Singleplayer
Leeftijdsklasse PEGI: 7+
Platform Nintendo DS
Media Nintendo DS spelkaart
Navigatie
Spelserie Professor Layton
Voorloper The Curious Village
Vervolg De Verloren Toekomst
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Professor Layton en de Doos van Pandora (レイトン教授と悪魔の箱, Reiton-kyōju to Akuma no Hako, in de VS ook wel "Professor Layton and the Diabolical Box") is het tweede deel in de serie Professor Layton van Level-5. In dit spel reizen professor Layton en zijn assistent Luke door het land om een nieuw mysterie op te lossen. Ze gaan op zoek naar de Elyseïsche Kist, een doos waarvan wordt gezegd dat die iedereen doodt die hem openmaakt. Dit spel is het vervolg op Professor Layton and the Curious Village en het vervolg van dit spel is Professor Layton en de Verloren Toekomst.

Het spel bevat 153 puzzels. Het bevat veel klassieke puzzels, zoals de Knight's Tour, Solitaire en de Torens van Hanoi.

Gameplay[bewerken]

Professor Layton en de Doos van Pandora is een avontuur/puzzel-spel. De speler bestuurt professor Layton en zijn jonge assistent Luke. In tegenstelling tot het eerste deel, waar het duo in een dorp bleven, reizen Layton en Luke in dit spel langs meerdere locaties. Gedurende het verhaal worden er veel puzzels opgelost, moet de speler vele gebieden verkennen, mysteries oplossen en natuurlijk het mysterie van de Elyseïsche Kist oplossen.

De puzzels verschillen weinig van de puzzels uit deel één. Als men bezig is met een puzzel, staat op het bovenste scherm de beschrijving van de puzzel en op het onderste scherm de puzzel zelf. Ook zijn het nog steeds dezelfde soort puzzels, waaronder schuifpuzzels (waarbij gebruik wordt gemaakt van het aanraakscherm), logische puzzels en hersenkrakers. Aan het begin van de puzzel krijgt de speler de waarde van de puzzel in "picarats" gepresenteerd. Er zit geen tijdslimiet op de puzzels. Een verandering is dat er een memo-optie is. Door hierop te tikken verschijnt er op het onderste scherm een doorzichtig scherm waarop de speler kan tekenen om bijvoorbeeld aantekeningen te maken. Ook kan men tijdens de puzzels gebruikmaken van hints. Elke puzzel heeft drie hints. Deze hints kunnen gekocht worden door met hintmunten te betalen. Er zijn in totaal 230 hintmunten in het spel, waarvan de speler er tien aan het begin krijgt en 220 kan vinden door op voorwerpen te tikken. Let wel: er zijn 153 puzzels en dus 459 hints, dus de speler moet zorgvuldig zijn met het kopen van hints.

Als de speler de puzzel niet kan oplossen, kan er op elk moment voor gekozen worden te stoppen met de puzzel. Als de speler denkt het antwoord te weten, kan de speler het antwoord geven. Afhankelijk van de puzzel moet de speler het antwoord invullen, aantikken, of, in het geval van schuifpuzzels, uitvoeren. Als het antwoord klopt, krijgt de speler het aantal picarats uitgedeeld dat aan het begin van de puzzel werd getoond. Deze picarats worden toegevoegd aan het totaal aantal picarats dat de speler heeft. Deze picarats kunnen gebruikt worden om speciale content te bekijken. Ook kan een goed antwoord een bepaald voorwerp opleveren dat later gebruikt kan worden. Als het antwoord op de puzzel niet klopt, kan de puzzel opnieuw worden gedaan. De enige consequentie is dat de eerste twee foute antwoorden voor een vermindering in picarats zorgen. Is een puzzel bijvoorbeeld 50 picarats waard, maar geeft de speler een fout antwoord, dan is de puzzel bij de volgende poging nog maar 45 picarats waard.

Bonusmenu[bewerken]

Het bonusmenu is toegankelijk vanaf het hoofdmenu. In het bonusmenu kan men vier opties vinden:

 • Wekelijkse puzzel. Hier kan men puzzels downloaden. Deze puzzels vallen buiten de 153 puzzels die al in het spel zitten en is dus voor echte puzzelfanaten die meer puzzels willen.
 • Puzzel Register. Hier kan men alle puzzels bekijken die zijn gevonden. Door op een puzzel te klikken, kan de puzzel nogmaals worden gedaan.
 • Layton's Uitdagingen. Hier staan de bonuspuzzels.
 • Top Geheim. Hier staan onder andere de profielen van alle personages, beeldmateriaal, muziek, de stemmen en alle filmpjes uit het spel. Daarnaast is er nog een optie Geheime Deur. Deze is alleen te gebruiken als men in bezit is van Professor Layton and the Curious Village.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Eerst speelt de speler het proloog. Daarmee begint het verhaal over doctor Andrew Schrader, die de Elyseïsche Kist heeft bemachtigd. Hij opent de legendarische kist en daarna gaat hij dood. Als de professor en Luke erachter komen, schakelen ze de politie in. Inspecteur Chelmey en zijn assistent Barton komen weer in het verhaal voor en inspecteur Chelmey pakt een verscheurde foto af van de professor. Hierop staat de Elyseïsche Kist. Maar als Luke een treinkaartje vindt voor de Molentary Express begint een lang avontuur. Op de trein zelf gebeurt er van alles. De professor en Luke komen dan in het dorpje Dropstone terecht, dat zijn vijftigjarig jubileum viert en waar de dorpsbewoners meer schijnen te weten over de Elyseïsche Kist, maar er niks over kwijt willen. Ze krijgen ook te horen en zien dat een meisje genaamd Katia ook naar Folsense gaat. Als de trein terugrijdt komen ze erachter dat ze naar de luxe wagon moeten gaan om naar de spookstad "Folsense" te gaan, een mysterieuze stad die erg levendig lijkt, maar dat komt door een gas. Hertog Herzen vond een goudader onder de grond maar ook dit gasadertje. De stad groeide door de goudmijn, en de mijnwerkers boorden per ongeluk dat gas aan. Hierdoor werden veel mensen ernstig ziek en werd de mijn gesloten, de stad kreeg een raar imago (deze gebeurtenissen kun je vergelijken met de Tsjernobylramp). Na dit te weten zijn gekomen, gaan de twee naar het kasteel. Ze zijn ondertussen te weten gekomen dat Flora niet Flora is maar Don Paolo. De echte Flora is nog steeds in Dropstone in een stal, toen ze daar gevangen werd door Don Paolo, die zich als haar vermomde. Ze gaan naar Anton, de vampier in het kasteel van de Hertog van Folsense. Ze worden opgesloten in de voorraadkamer van het kasteel, zogezegd om schrik aan te jagen. De professor en Luke ontsnappen maar op de uitgang van het kasteel beseft de professor dat in het kasteel alle antwoorden liggen die ze nodig hebben. Katia is ook in het kasteel, omdat ze de kleindochter van Anton is. Hierdoor komt een gevecht met Layton en stort het kasteel in, dan zien we de echte Anton. Het wordt duidelijk dat het gas uit de gasader zorgde ervoor dat mensen gingen hallucineren. De hele stad is een verbeelding. Zo eindigt het verhaal goed, de Kist is terug bij de eigenaar. Anton opent de kist en ziet dat Sophia een brief voor hem heeft achtergelaten. Ten slotte keren Layton en Luke met de trein terug naar Londen en Anton blijft met Katia in Folsense.

Bonuspuzzels[bewerken]

Naast de 138 puzzels in het verhaal zijn er vijftien puzzels die via speciale manieren vrij te spelen zijn. Ze zijn ingedeeld in vijf groepen van drie puzzels:

 1. The Musician's House. Om deze groep puzzels vrij te spelen, moet de speler eerst alle onderdelen van de camera vinden. Deze onderdelen kunnen worden verkregen door bepaalde puzzels op te lossen. Als de camera in elkaar is gezet, kan de speler speciale foto's nemen van bepaalde gebieden. Na het oplossen van deze foto-puzzels kan The Musician's House betreden worden.
 2. The Tea Master House. Om deze groep puzzels vrij te spelen, moet de speler alle thee-opdrachten hebben voltooid. De ingrediënten om thee te maken krijgt men door het voltooien van bepaalde puzzels. Als elke inwoner de juiste thee heeft gekregen, kan men The Tea Master House betreden.
 3. The Animal Lover's House. Tijdens het spel krijgt de speler een hamster om voor te zorgen. Door de hamster te trainen, wordt hij dunner. Door bepaalde puzzels op te lossen, krijgt de speler voorwerpen om de hamster te trainen. Als de hamster tot het hoogste niveau is getraind, kan men The Animal Lover's House betreden.
 4. The Sweethearts' House. Men kan dit huis betreden als het spel is uitgespeeld.
 5. The Puzzle Doctor's House. Dit huis is pas te betreden als alle 150 voorgaande puzzels zijn opgelost.

Personages[bewerken]

Hoofdpersonages[bewerken]

 • Professor Hershel Layton

Een archeoloog bij de universiteit van Gressenheller. Hij is een bekende puzzelfanaat en lost regelmatig mysteries op in de echte wereld, maar benadrukt dat hij geen detective is. Hij wordt heel vaak geconfronteerd met allerlei gevaren en hindernissen. Gelukkig helpt zijn leerling Luke hem een handje.

 • Luke Triton

De jonge leerling van de professor in de kunst van het puzzel-oplossen. Hij is goed bevriend met Flora (ook wel de Golden Apple genoemd).

Personages die terugkeren[bewerken]

 • Flora Reinhold

Zij is de golden apple waar Layton en Luke naar op zoek zijn in Professor Layton and the Curious Village. Ze is in de spellen Professor Layton en de Doos van Pandora en Professor Layton en de Verloren Toekomst een soort metgezel van Layton en Luke.

 • Inspecteur Chelmey

Een beroemde inspecteur die geneigd is om overhaaste conclusies te trekken. Hij heeft een kwaad karakter, maar dat is een beetje de schuld van Barton (hij is de stagiair van Chelmey).

 • Don Paolo

Een briljante, maar waanzinnige wetenschapper en de gezworen aartsvijand van professor Layton, hoewel die niet precies weet waarom. In het derde deel van de Layton-serie komt hij erachter. Professor Layton had verkering met Claire, toen Don Paolo hierachter kwam werd hij razend, omdat hij ook verliefd was op Claire.

 • Oma Riddelton

Een verzamelaarster van puzzels, waarvan wordt gesuggereerd dat ze een heks is. Alle puzzels die zijn overgeslagen (en niet meer kunnen worden geprobeerd) worden bij Riddelton opgeslagen, zodat de speler ze alsnog kan proberen. in de verloren toekomst (dat is het derde deel van de trilogie) gaat Oma Riddelton met pensioen en neemt Buzzel (een bijdehante bij) haar taak over. Op een dag komt Puzzelientje (de kleindochter van Oma Riddelton) er bij. Zij schrikt van Buzzel en slaat hem neer met een vliegenmepper.

Nieuwe personages[bewerken]

 • Andrew Schrader

Laytons voormalige mentor. Als Layton en Luke hem bezoeken in Londen, treffen ze hem dood aan in zijn kamer, op het einde van het spel blijkt dat hij niet dood was en nog leeft.

 • Sammy

De conducteur van de Molentary Express. Tevens een gefrustreerde rockster en de neef van mr Beluga.

 • Katia

De dochter van mr Anderson. Net als Layton en Luke zoekt zij naar de Elyseïsche Kist. Ze ontmoet Layton en Luke in Dropstone.

 • Anton

De huidige hertog van Folsense. Er wordt gezegd dat hij een onsterfelijke vampier is. Hij was verliefd op Sophia, totdat zij hem verliet. Hij lijkt jeugdig te zijn, maar eigenlijk is hij al heel oud.

 • Sophia

Sophia is Antons geliefde en de grootmoeder van Katia. Anton ziet Katia aan voor Sophia.

 • Mr Beluga

De eigenaar van de Molentary Express. Hij is de broer van Anton.

 • Nigel

Antons butler.

 • Mr Anderson

De vader van Katia.

 • Barton

Hij is de trouwe hulp van Inspecteur Chelmey.

Trivia[bewerken]

 • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Externe link[bewerken]