Przemyslaw I Noszak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bolesław I van Teschen
1332/1336-1410
Hertog van Teschen
Periode 1358-1410
Voorganger Casimir I
Opvolger Boleslaw I
Vader Casimir I van Teschen
Moeder Euphemia
Dynastie Piasten

Przemyslaw I van Teschen, bijg. Noszak, (1332/1336-23 mei 1410) was een zoon van Casimir I van Teschen en Euphemia. Hij volgde zijn vader in 1358 op als hertog van Teschen. Przemyslaw was gehuwd met Elisabeth, dochter van hertog Bolko van Beuthen, en had volgende kinderen:

Vanaf 1355 neemt hij deel aan het politieke leven en hij wordt een der belangrijkste personen aan het Boheemse hof van Karel IV en Wenceslaus IV en werd regelmatig belast met dipolomatieke opdrachten. In 1380 werd hij naar Parijs gestuurd in een poging om het bondgenootschap tussen Bohemen en Frankrijk te handhaven. Hij trachtte tevens een verdrag te bewerkstelligen tussen Engeland en Frankrijk, die beiden betrokken waren in de Honderdjarige Oorlog. Przemysław I Noszak onderhandelde het huwelijk tussen de dochter van Karel IV, Anna van Bohemen, en Richard II van Engeland.

In de tweede helft van de jaren 1380 werd Przemysław actief in de binnenlandse politiek van Bohemen. In 1386 werd hij gouverneur van Bohemen, toen koning Wenceslaus IV in het buitenland was. De spanningen tussen de Boheemse adel en de adel van andere landen breidde zich uit en Przemyslaw werd door de adel verdreven. De hertog van Opava-Racibórz nam zijn plaats in . Dit leidde tot vijandelijkheden tussen beide hertogen , waarbij de zoon van Przemysław in 1406 vermoord werd. Het conflict werd ten slotte beëindigd met een verdrag dat in 1407 getekend werd in Żory.

Door de onrustige toestand in Bohemen, nam het banditisme toe. Przemysławs diplomatieke inspanningen resulteerden in een verdrag met Władysław Jagiełło in 1397, waarbij beide partijen er zich toe verbonden het banditisme in de grensstreek te bestrijden.

Przemysław I Noszak breidde zijn bezittingen uit en verwierf gebieden rond Toszek en Pyskowice en de helft van Bytom en Gliwice. In 1384 verwierf hij een deel van Glogau en kocht het volgende jaar Strzelin.

Przemysław I Noszak verdeelde zijn bezittingen op het einde van zijn leven. Zijn overlevende zoon Boleslaw kreeg het hertogdom Teschen, een deel van het hertogdom Bytom, Góra en Siewierz.