Pumpellyiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Addbot (overleg | bijdragen) op 13 mrt 2013 om 00:19. (Robot: Verplaatsing van 8 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q782700)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Pumpellyiet
Pumpellyiet
Mineraal
Chemische formule Ca2(Mg,Fe2+,Fe3+,Mn2+)
Al2(SiO4)(Si2O7)(OH)2·(H2O)
Kleur Blauwgroen, olijfgroen of bruin
Streepkleur Wit
Hardheid 5,5
Gemiddelde dichtheid 3,2 kg/dm3
Glans Glasglans
Opaciteit Doorschijnend
Splijting [100] Goed, [001] Goed
Kristaloptiek
Kristalstelsel Monoklien
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal pumpellyiet is een gehydrateerd calcium-magnesium-ijzer-mangaan-aluminium-silicaat met de chemische formule Ca2(Mg,Fe2+,Fe3+,Mn2+)Al2(SiO4)(Si2O7)(OH)2·(H2O). Het mineraal behoort tot de sorosilicaten.

Eigenschappen

Het doorschijnend blauwgroene, olijfgroene of bruine pumpellyiet heeft een glasglans, een witte streepkleur en de splijting is goed volgens de kristalvlakken [100] en [001]. Clinoptiloliet heeft een gemiddelde dichtheid van 3,2 en de hardheid is 5,5. Het kristalstelsel is monoklien en het mineraal is niet radioactief.

Naamgeving

Het mineraal pumpellyiet is genoemd naar de Amerikaanse geoloog Raphael Pumpelly (1837 - 1923).

Voorkomen

Pumpellyiet is een algemeen mineraal dat voornamelijk voorkomt in meta-basalten en gabbro's. Samen met prehniet is het een indicatief mineraal voor de prehniet-pumpellyiet laaggradig metamorfe facies. De typelocatie is de Calumet mijn, Houghton county, Keweenaw schiereiland, Michigan, Verenigde Staten.

Zie ook