Prehniet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Prehniet
Prehniet
Mineraal
Chemische formule Ca2Al2Si3O10(OH)2
Kleur Kleurloos, wit, grijs, geel tot geelgroen
Streepkleur Wit
Hardheid 6 - 6,5
Gemiddelde dichtheid 2,87 kg/dm3
Glans Glas- tot parelglans
Opaciteit Doorzichtig tot doorschijnend
Splijting [001] Duidelijk
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal prehniet is een calcium-aluminium-silicaat met de chemische formule Ca2Al2Si3O10(OH)2. Het mineraal behoort tot de inosilicaten.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Het doorzichtig tot doorschijnend kleurloze, witte, grijze of geel tot geelgroene prehniet heeft een glas- tot parelglans, een witte streepkleur en de splijting is duidelijk volgens het kristalvlak [001]. Prehniet heeft een gemiddelde dichtheid van 2,87 en de hardheid is 6 tot 6,5. Het kristalstelsel is orthorombisch en het mineraal is niet radioactief.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het mineraal prehniet is genoemd naar de Nederlandse kolonel Hendrik Von Prehn (1733 - 1785), die het mineraal in Zuid-Afrika ontdekte. Prehniet was het eerste mineraal dat naar een persoon genoemd werd.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Prehniet is een mineraal, dat vrij algemeen voorkomt in hydrothermaal verweerde gesteenten. Hoewel het geen zeoliet is, wordt het vaak in de buurt van zeolieten gevonden. Het wordt onder meer gevonden in granieten, syenieten en gneisen. Ook is het een indicatief mineraal voor de laaggradige metamorfe facies prehniet-pumpellyiet. De typelocatie is Haslach, Harzburg en Oberstein, Duitsland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Prehnite van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.