Python (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apollo en Python (gravure van Virgil Solis voor boek I van de Metamorphosen van Ovidius, 1581).
Plattegrond van Delphi

Python (Oudgrieks: Πύθων, Púthôn), ook wel Delphine genoemd, was een slang, ook wel afgebeeld als draak, in de Griekse mythologie. Een dochter van Gaia (de Aarde) en een chtonische godheid. Volgens een van de mythologische verhalen werd Python geboren na de watervloed van Deukalion uit het achtergebleven slijk.

De slang was de bewaker van het orakel van Themis aan de Castalische bron bij Delphi.

Volgens de versie van Hyginus had oppergod Zeus bij de godin Leto een tweeling verwekt, de latere Artemis en Apollo. Hera, de vrouw van Zeus, was jaloers. Zij droeg de slang op om de zwangere Leto te vervolgen, opdat de baby's niet geboren zouden worden, maar dit mislukte. Nadat Apollo, die op Delos was geboren, opgegroeid was, nam hij wraak voor zijn moeder, doodde het monster en maakte zich meester van het orakel van Delphi.

Na deze overwinning kreeg de god Apollo de bijnaam Pythios of de Pythische Apollon, Delphi kreeg de bijnaam Pytho, en de priesteres van Delphi die van Pythia. Bovendien stelde de god de Pythische Spelen in, die ter ere van hemzelf, van zijn zuster Artemis en zijn moeder Leto, elke vier jaar te Delphi werden gevierd.

Python in de beeldende kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Python wordt regelmatig afgebeeld in de beeldende kunst en is een geliefd thema bij kunstenaars uit stromingen die refereerden naar de Klassieke Oudheid zoals barok, classicisme, neo-classicisme, renaissance. Het mythologisch wezen wordt vaak samen afgebeeld met Apollo.

Antieke bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Python (mythology) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.