Quaggamossel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dreissena bugensis
Quaggamossel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Bivalvia (Tweekleppigen)
Orde:Veneroida
Familie:Dreissenidae
Geslacht:Dreissena
Soort
Dreissena bugensis
Andrusov, 1897
Afbeeldingen Dreissena bugensis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De quaggamossel (Dreissena bugensis) is een tweekleppigensoort uit de familie van de Dreissenidae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1897 door Andrusov.

Leefwijze[bewerken]

De quaggamosselen zetten zich stevig vast op scheepsrompen, gemalen en waterroosters hetgeen een enorme weerstand veroorzaakt voor het langsstromende water. Doordat ze grote hoeveelheden fytoplankton, zoöplankton en algen eten wordt het water zeer helder. Wat weer kan leiden tot toename van waterplanten. Hierdoor verandert het hele ecosysteem drastisch. Of dit nu postief of negatief is is erg afhankelijk van de situatie. Duidelijk is wel dat met het helderder worden van het water de hoge nutrientenconcentraties zelf nog niet zijn verdwenen. Bij verdwijnen van de quaggamosselen kan het watersysteem dan ook weer snel vertroebelen.

Diverse baarzen en baarsachtige vissen kunnen in theorie de quaggamossel als voedsel beschouwen. Ze blijken de mossel echter niet altijd als zodanig te herkennen. Een exoot als de zwartbekgrondel kan dit weer wel.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze zoetwatermossel leeft van oorsprong in de Dnjepr rivier in Oekraïne. In het noordwesten en zuidoosten van de Verenigde Staten vormt de explosieve verspreiding de laatste tien jaar een groot probleem.

In Nederland komt de quaggamossel zeker sinds 2004 voor.[2] In Vlaanderen is dit sinds 2009.[3]