Raad voor het Openbaar Bestuur
De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) is een Nederlandse adviesraad van de regering en het parlement. De Raad werd in 1996 ingesteld met als doel regering en parlement gevraagd en ongevraagd van advies te dienen over de inrichting en het functioneren van het openbaar bestuur. Het doel van deze adviezen is steeds het verbeteren van de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het overheidsoptreden.
De raad kent tien leden die bij Koninklijk Besluit worden benoemd. Hij geeft adviezen uit, maar tracht evenzeer door publicaties en andere uitingen deel te nemen aan het publieke debat.
Geschiedenis
Samen met de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) werd de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in 1996 geïnstalleerd. Hiermee vulden ze de gaten in het Nederlandse adviesstelsel die de Raad voor de Territoriale Decentralisatie (1964-1980), Raad voor het Binnenlands Bestuur (1980-1997) en Raad voor de gemeentefinanciën (1961-1997) hadden achtergelaten.[1]
De eerste voorzitter van de Rob werd Joan Leemhuis-Stout. Op 15 december 1999 werd Leemhuis-Stout opgevolgd door Harm Bruins Slot, die de functie kort bekleedde tot zijn benoeming tot secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in 2000. Vanaf dat moment stond de Rob onder het voorzitterschap van Jos van Kemenade. Op 1 juli 2009 werd hij opgevolgd door Jacques Wallage.[2]
Per 1 juli 2017 veranderde de samenstelling van de raad door het samengaan van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv). Han Polman werd voorzitter van de vernieuwde Raad voor het Openbaar Bestuur, nu met drie kapitalen geschreven. Leden van deze ROB kwamen voort uit zowel de oude Rob en Rfv, als enkele nieuwe leden. De ROB heeft daarmee de adviesfunctie van de Rfv overgenomen.
Werkwijze
Adviesaanvragen kunnen van alle ministeries en van de Staten-Generaal komen. In de voorbereiding voor het adviseren betrekt de raad vaak personen en organisaties die veel met het openbaar bestuur te maken hebben of die over relevante inhoudelijke deskundigheid beschikken. Ook met publicaties, onderzoek en bijeenkomsten levert de raad een bijdrage aan het politiek-bestuurlijke en maatschappelijke debat. ‘Vertrouwen’ is daarbij voor de komende jaren het centrale thema: het vertrouwen tussen burgers en bestuur, maar ook het onderlinge vertrouwen tussen de verschillende overheden.
Raad
Voorzitter:
- Han Polman, commissaris van de Koning in de provincie Zeeland
Vice-voorzitter:
- Katrien Termeer, hoogleraar Bestuurskunde aan Wageningen University & Research
Leden:
- Caspar van den Berg, hoogleraar Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen
- Martiene Branderhorst, gemeentesecretaris en algemeen directeur in de gemeente Gouda
- Frank van Ommeren, hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam
- Huri Sahin, regio-accounthouder Zuid-Holland
- Peter Verheij, wethouder in de gemeente Alblasserdam
- Kees Jan de Vet, dijkgraaf van het waterschap Brabantse Delta
- Miranda de Vries, burgemeester van de gemeente Etten-Leur
- Albertine van Vliet-Kuiper, voormalig waarnemend burgemeester van Enkhuizen
- Peter Wilms, principal consultant bij APE Public Economics
Historische voorzitters
Raad voor het openbaar bestuur:
- Jacques Wallage (2009-2017)
- Jos van Kemenade (2001-2009)
- Harm Bruins Slot (1999-2000)
- Joan Leemhuis-Stout (1997-1999)
Raad voor de financiële verhoudingen:
- Michiel van Haersma Buma (2005-2017)
- Ans van den Berg (1999-2005)
- Joan Leemhuis-Stout (1997-1999)[1]
Externe link
- ↑ a b Historie ROB. Geraadpleegd op 11 maart 2019.
- ↑ Jaarverslag 2012 en eerdere - Raad voor het openbaar bestuur. Raad voor het openbaar bestuur (1 april 2013). Geraadpleegd op 28 augustus 2018.