Dood van Rachel Corrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rachel Corrie)
Ga naar: navigatie, zoeken
Rachel Corrie in protest tegen bulldozers
Rachel Corrie nadat ze is overreden

Rachel Corrie (Olympia, 10 april 1979 - Rafah, 16 maart 2003) was een Amerikaanse vredesactiviste. Zij kwam om het leven bij een protestactie in de Gazastrook in 2003.

Corrie was lid van de International Solidarity Movement (ISM). Op 16 maart 2003 stelde zij zich samen met andere activisten op voor een huis in Rafah dat het Israëlische leger wilde platwalsen. Corrie werd hierbij omvergereden door een Israëlische bulldozer. Corrie overleed aan haar verwondingen in het ziekenhuis.

Volgens omstanders was er sprake van een moedwillige actie van de kant van het leger. Het Israëlische tweede televisienet wijdde een programma aan het incident. Volgens een onderzoek van het Israëlische leger was het een ongeluk, omdat de bestuurder de activiste niet gezien zou hebben. Israël heeft begin 2005 de vernieling van Palestijnse huizen na aanslagen gestaakt. De ouders van Corrie hebben tot aan 2015 via rechtszaken gepoogd Israël aansprakelijk te stellen voor de dood.[1] Amnesty International en haar ouders waren van mening dat onvoldoende onafhankelijk onderzoek gedaan is naar de oorzaak.

In 2008 speelde Noord Nederlands Toneel Mijn naam is Rachel Corrie onder regie van Laura van Dolron .

Externe link[bewerken]


  1. I saw israeli bulldozer kill Rachel Corrie independent.co.uk, 11 maart 2010