Naar inhoud springen

Radio Kamer Orkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Radio Kamer Orkest voor het laatst bewerkt door Philippe1938 (overleg | bijdragen) op 4 mei 2018 18:00. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Het Radio Kamerorkest (RKO) was een Nederlands kamerorkest, dat deel uitmaakte van het Muziekcentrum van de Omroep en nauw samenwerkte met de muziekafdelingen van de verschillende publieke omroeporganisaties.

Het orkest werd opgericht in 1945 onder de naam "Omroep Kamerorkest". De eerste dirigent was tot 1949 André Rieu sr. Hij werd opgevolgd door Roelof Krol, die tientallen jaren voor het orkest heeft gestaan. In 1958 kreeg het de naam Radio Kamerorkest. Krols opvolger was Ernest Bour, die veel eigentijdse muziek heeft gedirigeerd. In 1994 werden Ton Koopman en Peter Eötvös benoemd tot dirigent. In 2001 werd Koopman opgevolgd door Frans Brüggen. Het orkest heeft bestaan tot 2005. Wegens een bezuinigingsoperatie zijn het Radio Symfonie Orkest en het RKO toen samengevoegd tot de Radio Kamer Filharmonie (RKF).

Het RKO stond bekend als een van de toonaangevende kamerorkesten. Het had een bezetting van rond de veertig musici en was toegerust voor de muziek van zowel klassieke componisten Haydn, Mozart en Beethoven, als voor nieuwe hedendaagse composities met uiteenlopende ensemblebezettingen. Deze veelzijdigheid werd belichaamd in de keuze voor de chef-dirigenten. Brüggen is specialist op het gebied van oude muziek, Eötvös is dat op het gebied van hedendaagse muziek. Beide dirigenten bleven na de opheffing van het RKO vaste gastdirigent van de (in 2013 eveneens opgeheven) Radio Kamer Filharmonie.