Rana (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rana
Bruine kikker (Rana temporaria)
Bruine kikker (Rana temporaria)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Anura (Kikkers)
Familie: Ranidae (Echte kikkers)
Geslacht
Rana
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Rana op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rana op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Rana is een geslacht van kikkers uit de familie echte kikkers (Ranidae).[1] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus in 1758. Later werd de wetenschappelijke naam Ranaria gebruikt.

De soorten komen voor in Europa, Azië, Indochina en westelijk Noord-Amerika.[2]

Algemeen[bewerken]

Soorten uit dit geslacht zijn overwegend groen of bruin en leven op het land, maar meestal niet ver van oppervlaktewater. De meeste soorten worden vrij groot en hebben uiterlijk ongeveer dezelfde kenmerken;

  • een peervormig lichaam en een relatief gladde huid;
  • twee dunne huidplooien aan weerszijden van de rug, dorsolaterale lijsten genoemd;
  • goed ontwikkelde achterpoten om te springen met grote zwemvliezen om te zwemmen;
  • grote en goed zichtbare trommelvliezen of tympana;
  • relatief sterk gebonden aan water.

Er zijn vele soorten die een of meerdere van bovengenoemde kenmerken missen, maar daar juist vaak aan te herkennen zijn.

Indeling van de Rana-soorten[bewerken]

Dankzij DNA-technieken wordt er steeds meer bekend over de onderlinge verwantschappen tussen de verschillende soorten. Veel soorten zijn opgenomen in groepjes soorten binnen een geslacht die nauwer aan elkaar verwant zijn. Dit hangt grotendeels samen met het gesplitste verspreidingsgebied; Europa en Noord-Amerika. Hierdoor zijn onlangs vele soorten van geslachtsnaam veranderd die deze nieuwe indeling volgen. Voorbeelden zijn;

Een bijzonderheid binnen de indeling van de diverse Rana- soorten is dat ze zich niet zelden met elkaar kunnen kruisen, wat voor hybriden zorgt die determinatie niet eenvoudig maakt. Sommige van deze kruisingen werden vanwege hun algemene voorkomen lange tijd als aparte soort gezien, ze hebben tegenwoordig weliswaar een wetenschappelijke naam, maar de toevoeging klepton geeft aan dat de soort een hybride is.

Soorten[bewerken]

Het geslacht Rana telt 48 soorten, inclusief recent beschreven soorten als Rana maoershanensis (2007) en Rana jiemuxiensis uit 2011. Soorten die in Nederland voorkomen zijn rechts afgebeeld.

Geslacht Rana

Bronvermelding[bewerken]