Rarotonga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rarotonga
Belangrijkste eiland van de Cookeilanden
Rarotonga
Rarotonga
Locatie
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 21° 15′ ZB, 159° 45′ WL
Algemeen
Oppervlakte 67 km²
Inwoners (2006) 14153
Hoofdplaats Avarua
Omtrek 31
Lengte 11 km
Breedte 7 km
Hoogste punt 652
Detailkaart
Rarotonga english version.png
Foto's
Luchtfoto van Rarotonga
Luchtfoto van Rarotonga
Het witte strand van Rarotonga

Rarotonga is een eiland in de Cookeilanden waar zich ook de hoofdstad Avarua bevindt. Het is het dichtstbevolkte eiland met een oppervlakte van ongeveer 67 km² en het grootste van de 15 Cookeilanden in de Grote Oceaan. De archipel is nu een onafhankelijke staat met een vrijwillige associatie met Nieuw-Zeeland.

Geografie[bewerken]

Rarotonga is een vulkanisch Zuidzee-eiland met bergketen in het midden waarvan de toppen meer dan 600 m hoog zijn. De steile bergen vormen waterscheidingen. Rivieren hebben diepe dalen en kloven uitgesleten in deze bergen. Het eiland is 11 bij 7 km en heeft een oppervlakte van 67 km².

Het gesteente is basalt met een leeftijd van 1,1 tot 3,64 miljoen jaar. Het hoogste punt is Te Manga, 652 meter. De bergachtige regio is dicht begroeid met tropische vegetatie en daar zijn alleen onverharde wegen en voetpaden.

De kustvlakte is smal met een breedte van een paar honderd meter tot 2 kilometer. Het eiland is omgeven door een bijna gesloten rif dat rondom een turkoois gekleurde lagune ligt. Het rif heeft zes doorgangen voor boten die slechts beperkt begaanbaar zijn. In noordwesten ligt een luchthaven voor internationaal luchtverkeer.

Alle nederzettingen en landbouwgebieden liggen in de smalle kuststrook. Typisch voor het landschap van dit kustgebied zijn afwisselend akkerland, braakliggende gronden en plantages mangobomen, broodboom, citrusvruchten en de Tahitiaanse kastanje (Inocarpus fagifer). Verder worden ook yamwortel en taro gekweekt, vooral in de vochtige en vruchtbare valleien. De kokospalm is de basis voor een kleine kopraproductie.

Het klimaat is tropisch warm en vochtig met slechts kleine verschillen tussen de seizoenen en een betrekkelijk constante temperaturen rond de 25°C. De natste maanden zijn januari tot april. De buien zijn meestal hevig, maar duren nooit lang.

Rarotonga heeft 14.153 inwoners (volkstelling 2006) en daardoor woont er ongeveer 70 procent van de totale bevolking van de Cookeilanden.

De hoofdstraat van Avarua

Avarua is de hoofdstad van de Cookeilanden en ligt aan de noordkust. De plaats heeft 2000 inwoners en heeft de sfeer van een rustig dorp. Van de oorspronkelijke, in koloniale architectuur opgetrokken gebouwen is weinig overgebleven. Nu domineren sobere, moderne gebouwen die echter zijn omgeven door veel tropisch groen.

Bij Avarua zijn er twee kunstmatig verbeterde doorgangen in het rif, zodat er twee havens zijn voor vracht- en vissersschepen.

Rond het eiland loopt een 31 kilometer lange weg die alle andere nederzettingen ontsluit.

Flora[bewerken]

De flora van het kustgebied is volledig veranderd door eeuwenlange menselijke bewoning. De onbebouwde en in cultuur gebrachte gebieden zijn meestal begroeid met laag struikgewas en secundair regenbos of met varens, vooral Dicranopteris linearis(orde: Gleicheniales). Boven dit cultuurlandschap met een lage vegetatie - die ook nog eens door meerdere branden is gehavend - verheft zich relatief ongestoord regenbos op de berghellingen waarin drie verschillende zones kunnen worden onderscheiden. Eerst zijn daar de tot 20 m hoog groeiende Homalium acuminatum bomen. Daarboven liggen het wat lager blijvende Fagraea- en Fitchia-bos. Waarin vooral de prachtige rode bloesems van Fitchia speciosa opvalt. In de bovenste zone groeit het Metrosideros bos met vooral Metrosideros collina (Mirtefamilie).

Op Rarotonga groeit ook een inheemse soort orchidee: Habenaria amplifolia.

Fauna[bewerken]

De zoogdieren werden op één na allemaal ingevoerd door de mens, de Pacifische rat kwam mee met de eerste Polynesische kolonisten, later kwamen varkens, paarden, geiten en andere dieren mee met de Europeanen.

De inheemse landdieren zijn insecten en slakken. Onder de vogels is er de endemische rarotongajufferduif Ptilinopus rarotongensis en de rarotongamonarch (Pomarea dimidiata). Er komt slechts één zoogdier voor, de tongavleerhond (Pteropus tonganus).

Geschiedenis[bewerken]

Over de kolonisatie van het eiland in prehistorische tijden bestaat geen consensus. Het eiland is tussen 700 en 200 v. Chr. vanuit Tonga en Samoa gekoloniseerd.[1][2]

Rarotonga is in 1813 door de Europeaan Theodore Walker, schipper van de schoener Endeavour, ontdekt. Hij is echter niet aan land gegaan. De eerste Europeanen die voet aan wal zetten op Rarotonga waren de bemanning van de schoener Cumberland een jaar later.

In 1821 landde de missionaris van de London Missionary Society John Williams op het eiland. Met hulp van predikanten en onderwijzers uit Tahiti werd het eiland gekerstend.

Later kwamen ook nog walvisvaarders en die brachten alcohol, vuurwapens en besmettelijke ziekten mee waarvoor de inheemse bevolking zeer gevoelig was.

In 1888 werd het een Brits protectoraat. In de 20ste en 21ste eeuw kreeg het een eiland een toeristische infrastructuur. Het heeft diverse bezienswaardigheden.[3]

Literatuur[bewerken]

De Nederlandse schrijver Boudewijn Buch bezocht de archipel diverse malen. In zijn boek Blauwzee wijdt hij een lang hoofdstuk aan dit eiland, de Zuidzee-eilanden in het algemeen, de Amerikaanse schrijver Robert Dean Frisbie en het eiland Pukapuka (Cookeilanden).[4]