René van Collem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
René van Collem
Rene-1317419368.jpg
Algemene informatie
Volledige naam René van Collem
Geboren 4 november 1961
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep Drummer
Instrument(en) Percussie (drums)
Act(s) Doe Maar
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

René van Collem (Amsterdam, 4 november 1961) was drummer van Doe Maar van 1981 tot eind 1982. René is de zoon van filmrecensent Simon van Collem en broer van filmproducent Pim van Collem. Sinds 2011 is hij weer de vaste drummer van Doe Maar.

Doe Maar[bewerken]

Eind 1981 stapte drummer Carel Copier uit Doe Maar, en zijn vervanger werd de toen pas 19-jarige René van Collem. Van Collem drumde gelijk het nieuwe Doe Maar-album Doris Day en andere stukken in. Aanvankelijk functioneerde Van Collem goed in de band, maar na verloop van tijd ontstonden er spanningen, onder meer door het leeftijds- en cultuurverschil tussen de jonge Amsterdammer en de overige, Brabantse bandleden. Ook de Doe Maar-hype die ontstond, deed Van Collem geen goed. "Met 32 jaar waren ze drie keer op de radio geweest. Daarna barstte de heksenketel los en liep ik vast... Ik had geen begeleiding. Het was voor ons allemaal nieuw. Ik voelde me een buitenstaander. Ernst, Henny en Jan Hendriks, de gitarist, kwamen uit Brabant. Ik was de jonge Amsterdammer."[1]

Een andere complicerende factor was het heroïnegebruik van Van Collem. In mei 1982 werd hij vervangen door Jan Pijnenburg. Deze raakte echter na één optreden zwaargewond door een auto-ongeluk en Van Collem nam weer plaats achter het drumstel totdat Pijnenburg was hersteld. Dit duurde tot eind 1982, waardoor Van Collem ook op het vierde studioalbum van Doe Maar, 4us, drumde en met de band toerde, waarbij zij een bezoek brachten aan onder meer Pinkpop '82.

In 2000 speelde Van Collem nog vijf nummers op het laatste studioalbum Klaar.

Na zijn vertrek bij Doe Maar drumde Van Collem onder andere bij Spargo, Powerplay en Sjako!. Later werkte hij als drummer-percussionist met verschillende dj's in binnen- en buitenland, onder wie Tiësto, DJ Jean, Erick E. Als sessiedrummer werkte Van Collem met Tjeerd en Trijntje Oosterhuis, Herman Brood, Total Touch, Candy Dulfer en vele anderen.

In 2011 werd van Collem toch nog teruggevraagd als vaste drummer van Doe Maar; in 2012 en 2013 speelde hij tijdens de 'Symphonica-in-Rosso'-concerten en de tournee Glad IJs.

Hij ontving een Edison voor zijn drumwerk bij Doe Maar.

Heroïne[bewerken]

Van Collem is ongeveer 30 jaar lang verslaafd geweest aan heroïne en cocaïne.[2] In 2014 werd Van Collems boek over zijn verslaving gepubliceerd, met de titel van het gelijknamige Doe Maar-liedje Heroïne Godverdomme.[3] Momenteel[wanneer?] geeft hij ook lezingen en coaching over hoe hij zijn verslaving overwon.