Resident Evil (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Resident Evil
Het logo van Resident Evil van 1996 tot 2005
Het logo van Resident Evil van 1996 tot 2005
Ontwikkelaar(s) Capcom
Uitgever(s) Capcom
Genre(s) Survival horror, third-person shooter
Platform(s) Android
Arcade
BlackBerry
Dreamcast
Game Boy Color
GameCube
iOS
Windows
Mobiele telefoon
N-Gage
Nintendo 3DS
Nintendo 64
Nintendo DS
PlayStation
PlayStation 2
PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation Portable
PlayStation Vita
Sega Saturn
Shield Android TV
Shield Portable
Shield Tablet
Steam Machine
Wii
Wii U
Windows Phone
Xbox 360
Xbox One
Zeebo
Navigatie
Eerste spel Resident Evil
(22 maart 1996)
Laatste spel Resident Evil 7: Biohazard
(24 januari 2017)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Resident Evil is een serie computerspellen die in 2002 gevolgd werd door een Amerikaanse horrorfilm, Resident Evil. De filmserie moet volledig apart van de spelserie gezien worden, enkel de eerste film volgt zeer grof de gebeurtenissen van het spel maar los daarvan moeten ze altijd los besproken worden.

Overzicht[bewerken]

Toen de eerste PlayStation verscheen in 1995, kwamen er genoeg titels uit die computerspellen ook aantrekkelijk moesten maken voor volwassenen. Een van deze titels was Resident Evil. Het spel werd gemaakt in Japan, door ontwikkelaar Capcom die het spel in 1996 uitbracht. Shinji Mikami is de geestelijk vader van Resident Evil. Hij bedacht een systeem waardoor hij de achtergronden in zijn spel stilstaand in beeld bracht, maar het er grafisch toch mooi uitzag. Dit zorgde ervoor dat de figuren in het spel in veel meer kleuren werden weergegeven en er gedetailleerder uitzagen. Het enige nadeel van deze techniek was de laadtijd, die nodig was wanneer een nieuwe ruimte werd bereikt. Om dit leed te verzachten werd tijdens het laden van een nieuwe ruimte een deur getoond die tergend langzaam openging, en zo langzaam de gruwelen in de volgende kamer onthulde. In het eerste deel verhoogde deze innovatieve oplossing volgens spelers de spanning aanzienlijk, maar in de opvolgers van de serie werd de techniek meer als irritant bestempeld. Het spel werd gebaseerd op Sweet Home, een ander Japans horrorspel, de zombies waren dan weer een idee van George A. Romero.

Thema's en plot[bewerken]

De meeste Resident Evil-spellen draaien om het mysterieuze bedrijf Umbrella Corporation, dat een virus heeft ontwikkeld dat de naam T-virus draagt. Dit virus zorgt ervoor dat organismen terug tot leven komen, dat zorgt voor een zombieplaag. Sommige organismen sterven niet, maar muteren in afschuwelijke wezens (BOW's, bio-organic weapon). Wanneer er uitsluitend gesproken wordt over de hoofdspellen in de reeks (herkenbaar aan enkel de titel gevolgd door een getal met uitzondering van Resident Evil 3: Nemesis) kan er gesteld worden dat de klassieke trilogie (1,2 en 3) compleet andere spellen zijn dan delen 4,5 en 6. Dit komt met name door wijzigingen in de gameplay maar verhaaltechnisch gezien valt de tweedeling als volgt aan te duiden; de klassieke trilogie gaat over de originele uitbraak van het zombievirus in de fictieve stad Racoon City. De trilogie eindigt met het nucleaire bombardement van de Amerikaanse overheid op Racoon City en de totale neergang van Umbrella als winstgevende corporatie. Praktisch elk spel in de serie, inclusief de non-survivalhorror spin-off titels, hebben een of meerdere verwijzingen naar deze plotlijn.

Vanaf Resident Evil 4 wordt dat verhaal echter naar de achtergrond geschoven, zelfs het zombieaspect ging op de schop. In plaats van de gebruikelijke ondode zombies wordt vanaf Resident Evil 4 een nieuwe vijand geïntroduceerd, namelijk gewone mensen die de controle over hun eigen wil niet meer hebben wegens een parasitaire infectie in hun lichaam. Gesteld kan worden dat Resident Evil 4 en 5 elk een apart verhaal vertellen waarin lokale bevolkingsgroepen worden geïnfecteerd met deze parasieten. Die nemen vervolgens de boel over en maken er gewoon een potje van, waarna de speler orde op zaken moet stellen. Dit betekent dat de spraakzame ganado's (Spaanse plattelandsbewoners) en de bezeten Majini's (inheems volk uit het fictieve Kijuji in Africa) in Resident Evil 4 en 5 respectievelijk de alom bekende zombies vervangen. Hiermee is de originele setting van de spellenreeks niet langer van toepassing, ook al blijft een zombie-apocalypse als thema altijd verbonden aan de Resident Evil-spelserie.

Gameplay[bewerken]

De Resident Evil-serie valt onder het survivalhorrorgenre, onder leken vooral bekend door de vele schrikeffecten.

Klassieke Survivalhorror[bewerken]

Het survivalhorrorgenre was nog vrij jong toen de Resident Evil-reeks aan zijn opmars begon en men kan stellen dat deze reeks het genre flink heeft ontwikkeld en uitgediept. Met name de originele Resident Evil-trilogie aan spellen werden door Capcom gebruikt om het survivalhorrorgenre enkele karakteristieke kenmerken te geven. Deze worden vandaag de dag nog steeds gezien als kernelementen van het genre. Een voorbeeld hiervan is de constante zoektocht naar ammunitie gecombineerd met het zeer beperkte aantal voorwerpen dat een speler bij zich kan hebben. Een uitgebreid scala aan gruwelwezens moet de speler continu het idee geven dat het spel aan een zijden draadje hangt, overal loert gevaar en hij heeft het idee nooit goed voorbereid te zijn. Hierdoor ligt de nadruk op het ontwijken van monsters en het zorgvuldig uitdokteren van een af te leggen route. Naast deze gameplay-elementen introduceerde Capcom een onhandig besturingsschema dat doelbewust werd geïmplementeerd om spelers het gevoel te geven dat er iets niet klopt tijdens het spelen, waardoor de spanning stijgt.

Moderne Survivalhorror[bewerken]

Vanaf Resident Evil 4 ging Capcom de spellen anders organiseren. In plaats van gefixeerde cameraperspectieven werd het third-person perspectief zoals bekend binnen het shooter-genre gebruikt. Capcom goot het nieuwe cameraperspectief in een survivalhorror-jasje en dit resulteerde in het debuut van het zogenaamde 'over-the-shoulder' perspectief. Zoals de naam al doet vermoeden kijkt de speler in dit perspectief mee over de rechterschouder van de avatar. Logischerwijs had dit een positief effect op het onderdompelen van spelers in de spelwereld, men was er destijds lyrisch over. Resident Evil 4 staat bekend als een van de beste spellen aller tijden, de lijst van die spellen op deze site heeft Resident Evil 4 er inderdaad op staan. Dit succes was mede te danken deze verandering, het genre werd door het spel opnieuw uitgevonden.

Echter, dat gezegd hebbende, Resident Evil 4 markeert de omslag tussen de klassieke survivalhorror (grotendeels vormgegeven door Capcom zelf) en het moderne survivalhorror genre. Het over-de-schouder perspectief leidde ertoe dat de nadruk kwam te liggen op het richten van wapens en het afvuren van wapens, vergelijkbaar met hoe het gaat in een shooter-spel. Dit was immers het aspect dat zo mooi naar voren kwam met de 'over-de-schouder' camerapositie. De speler moest meer en vaker kunnen schieten dus ammunitie kon overal gevonden worden en de speler moest serieus zijn best doen om uiteindelijk zonder ammunitie te komen zitten. De focus op wapens en op het afvuren ervan wordt door het spel zelf toegejuicht, het biedt de speler immers voldoende opties tot het opwaarderen van wapens zodat ze net wat beter zijn. Spelers kunnen kiezen tussen wapens en hun favoriet opwaarderen. Dit is een poging van het spel om je waarde te laten hechten aan je wapens, wat positief zou zijn gezien je vaak aan het schieten bent. Tevens wordt de nieuwe parasitaire vijand van de spellen sindsdien gebruikt om de nieuwe gameplay te ondersteunen. Ondode zombies kunnen vrij weinig, door parasieten bestuurde mensen daarentegen zijn in staat om samen te werken en om wapens te dragen, zombies liepen hoogstens eventjes achter je aan als je pech had. Kortom, de spellen zijn gewelddadiger geworden en het toegenomen pistoolgebruik wordt hiermee voor de speler gerechtvaardigd. Deze hernieuwde focus ging ten koste van de klassieke survivalhorrorelementen die men heeft leren waarderen; geen limiet op voorwerpen die de speler kan meenemen, geen ingewikkelde routes waardoor de speler verdwaalt en al helemaal geen gebrek aan ammunitie. Dit wil zeggen dat de klassieke survivalhorrorelementen niet langer optimaal zijn voor games vandaag de dag. Het tempo in klassieke survivalhorror ligt (te) laag, men raakt snel gefrustreerd als ze niet volgens een plan werken. Het genre is moeilijk maar niet uitdagend, fouten kunnen doorgaans in beperkte mate voorkomen worden door de speler, het spel straft genadeloos als de speler faalt; een halfuur tot een uur opnieuw spelen is geen uitzondering. Moderne survivalhorror laat spelers maximaal 5 minuten opnieuw spelen, zoals gebruikelijk is bij spellen van deze tijd.

Los van het andere spel wat je speelt in Resident Evil 4 of 5 vergeleken met de eerste trilogie heeft Capcom bepaalde elementen wel proberen over te brengen naar het nieuwe format. De besturing bijvoorbeeld is nog steeds niet zoals je zou verwachten, het bevordert een oncomfortabele gevoel tijdens het spelen. Daarnaast is het bijhouden en ordenen van voorwerpen die de speler vindt sterk vereenvoudigd, maar niet compleet verdwenen. Beschikbare ruimte dient door de speler zelf optimaal benut te worden.

Overzicht van titels[bewerken]

Spel Release Platform
Resident Evil 1996 PlayStation, Windows, Sega Saturn
Resident Evil 2 1998 PlayStation, pc, Dreamcast, Nintendo 64 (2000), Nintendo GameCube (2003)
Resident Evil 3: Nemesis 2000 PlayStation, pc, Dreamcast, GameCube (2003)
Resident Evil: Survivor 2000 PlayStation
Resident Evil Gaiden 2000 Game Boy Color
Resident Evil Code: Veronica 2000 Dreamcast, PlayStation 2 (2001), GameCube (2003)
Resident Evil 2002 GameCube, Wii (2008)
Resident Evil Survivor 2 Code: Veronica 2002 PlayStation 2
Resident Evil Zero 2003 GameCube, Wii
Resident Evil: Dead Aim 2003 PlayStation 2
Resident Evil: Outbreak 2003 PlayStation 2
Resident Evil Outbreak: File#2 2005 PlayStation 2
Resident Evil 4 2005 GameCube, PlayStation 2, Windows (2007), Wii (2007)
Resident Evil Deadly Silence 2006 Nintendo DS
Resident Evil: The Umbrella Chronicles 2007 Wii
Resident Evil 5 2009 Windows, PlayStation 3,Xbox 360
Resident Evil: The Darkside Chronicles 2009 Wii
Resident Evil: The Mercenaries 3D 2011 Nintendo 3DS
Resident Evil: Revelations 2012 Nintendo 3DS, Windows, WiiU
Resident Evil: Operation Raccoon City 2012 Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Resident Evil 6 2012 Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Resident Evil HD Remaster 2015 Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Resident Evil: Revelations 2 2015 Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One
Resident Evil: Origins Collection 2016 Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Umbrella Corps 2016 PlayStation 4, Windows
Resident Evil 7: Biohazard 2017 Windows, PlayStation 4, Xbox One
Resident Evil 2 Remake 2019 Windows, Playstation 4, Xbox One


Resident Evil[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Resident Evil (computerspel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het eerste spel begint met het S.T.A.R.S. Alfa-team dat op zoek gaat naar het Bravo-team dat vermist is, als de personages neerstrijken met de helikopter merken ze nog niets. Na enkele minuten worden ze aangevallen door een cerberus, deze vermoordt Joseph Frost. De andere leden (Jill Valentine, Chris Redfield, Barry Burton en Albert Wesker) kunnen vluchten naar een "Mansion". In deze "Mansion" zijn er vele kamers gevuld met gevaren en vallen. Zo komen Jill of Chris heel veel zombies en gemuteerde dieren tegen. Na alles te onderzoeken vindt Jill/Chris een weg naar een verborgen laboratorium van Umbrella dat zich onder de "Mansion" bevindt. Op dat moment ontdek je dat Weskers een dubbele rol speelt, hij werkt namelijk ook voor Umbrella. Hij laat ook een Tyrant los, dit is een mens gemuteerd door het T-virus. Deze verwondt Wesker, Jill/Chris halen deze Tyrant neer maar Wesker heeft dan al de self-destruct geactiveerd. Ze moeten dan snel naar de helipad waar Brad Vickers hen redt met zijn helikopter. In het verhaal wordt Jill geholpen door Barry Burton en Chris door Rebecca Chambers, een overlevende van het Bravo-team.

Resident Evil 2[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Resident Evil 2 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dit spel begint met Leon S. Kennedy die aankomt in Raccoon City, het is zijn eerste dag als RPD-agent. Als hij in de stad aankomt ontmoet hij Claire Redfield, zus van Chris, beiden worden bijna direct aangevallen door zombies. Door een vrachtwagen die een ongeval veroorzaakt worden ze weer opgesplitst. Het eerste doel is het politiegebouw te bereiken, dit is te vergelijken met de "Mansion". Het gebouw is vergeven van zombies en vallen, daarnaast komen er nu ook Lickers voor in het gebouw. Dit zijn gemuteerde mensen door het direct inspuiten van een onstabiele vorm van het virus. Lickers zijn gekend als hunters en hebben een zeer lange tong waarmee ze Claire en Leon aanvallen. In het spel moet je vele puzzels oplossen om sleutels te bemachtigen om zo verder te geraken. Via het politiegebouw ga je naar een ondergronds laboratorium via een speciaal aangelegde trein. In het laboratorium ontdek je dat er een nieuwe vorm van het virus bestaat, het G-virus, dit zorgt ervoor dat er sneller mutaties optreden bij mensen. William Birkin, de ontwikkelaar van het G-virus, zorgde eerst voor de uitbraak van het T-virus en later injecteerde hij zichzelf met het virus. Hij muteerde in een zeer groot monster, gelukkig kon Leon hem stoppen. In het spel wordt Leon geholpen door Ada Wong, eerst blijkt ze haar vriendje te zoeken maar later wordt het duidelijk dat ze in het laboratorium is om een sample van het virus te pakken te krijgen. Claire daarentegen helpt een klein meisje, Sherry Birkin, dochter van William. Zij verstopt zich eerst in het politiegebouw en later ontsnapt ze samen met Claire. Ze is zeer belangrijk want ze bezit namelijk een sample van het nieuwe virus in haar halsketting. Laatste personage in het spel is Annette Birkin, vrouw van William, zij probeert haar dochter te redden en zij vermoordt Ada op het einde omdat ze het virus wil stelen. Het einde van het spel kunnen enkel Claire, Leon en Sherry ontsnappen aan de naderende nucleaire aanslag op Raccoon City, men doet dit om het virus uit te roeien.

Resident Evil 3: Nemesis[bewerken]

Dit spel speelt zich gedeeltelijk parallel af aan het voorgaande deel. Het is 28 september 1998. De zombieaanval op Raccoon City is in volle gang. Jill Valentine heeft ontslag genomen bij het S.T.A.R.S Alpha team. Ze zit samen met Dario Rosso ondergedoken in een garage ergens in de binnenstad. Ze besluit echter om niet langer te wachten op redding en waagt zichzelf gewapend en wel over de straten van Raccoon City richting het politiebureau. In een bar komt ze S.T.A.R.S Alfa teamlid Brad Vickers tegen. Hij vertelt haar over de Nemesis, een gruwelijk monster dat het gemunt heeft op de S.T.A.R.S teamleden. Aangekomen bij het politiebureau slaat het wezen ook daadwerkelijk toe. Brad wordt gedood en Jill weet nog maar nauwelijks te ontsnappen. Jill besluit op zoek te gaan naar een uitweg uit de stad. Ze ontmoet de drie soldaten Carlos, Nicolai en Mikail. De drie soldaten zijn lid van de UBCS (Umbrella Biohazard Countermeasure Service)en zijn gestuurd om het al uit de hand gelopen G-Virus incident in eerste instantie te beperken. De drie hebben echter ook de hoop verloren en besluiten samen met Jill in een tram richting de kerktoren af te reizen. Tijdens de rit naar de kerktoren valt de Nemesis aan en offert Mikail zich op door een granaat te ontsteken in de hoop de Nemesis ook te doden. De tram ontspoort en Jill en Carlos worden gedwongen een noodstop te maken. Als Jill bijkomt is ze aangekomen bij de kerktoren. In de kerktoren komt ze erachter dat, wanneer ze de bel luidt, dit wordt gezien als een noodsignaal. Zodoende luidt Jill de klok en een reddingshelikopter verschijnt. De Nemesis verschijnt echter ook en blaast met zijn bazooka de helikopter op. Een strijd tussen Jill en de Nemesis volgt. In deze strijd wordt Jill geïnfecteerd met het virus. Carlos komt te hulp maar wordt geraakt door een van de raketten van de Nemesis en raakt bewusteloos. Jill verwondt de Nemesis zodanig dat hij in elkaar zakt en vermoedelijk dood is. Ook Jill zakt in elkaar. Als ze bijkomt, ligt ze in een kapel. Ze vraagt Carlos om een tegengif voor haar infectie te zoeken. In het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaat Carlos op zoek naar een geneesmiddel. Hij komt Nicolai tegen en komt erachter dat hij een verrader is die het G-Virus in handen probeert te krijgen. Carlos vindt het tegengif voor Jill's infectie. Nicolai probeert Carlos te vermoorden door een bom te plaatsen in het ziekenhuis maar Carlos weet te ontsnappen. Carlos dient Jill het tegengif toe en Jill herstelt. Ze plannen samen om via het Raccoon City park naar de verlaten fabriek aan de stadsgrens op zoek te gaan naar een uitweg. Ze komen er echter achter dat de Nemesis niet dood is en zelfs is geëvolueerd tot nog iets veel schrikbarenders en sterkers dan ooit tevoren. Ze weten echter samen tot de fabriek door te dringen. Carlos vertelt Jill hier dat hij gehoord heeft dat de overheid van plan is bij zonsopgang een raket op Raccoon City te lanceren. Tijdens een laatste confrontatie tussen Jill en Nicolai, steelt Nicolai de reddingshelikopter voor haar neus weg en wordt de raket gelanceerd. In een race tegen de klok voordat de raket zijn doel bereikt, breekt ook de laatste confrontatie met de ultiem geëvolueerde Nemesis aan. Met een elektrisch geladen geweer valt Jill de Nemesis aan. Als het monster even later krioelend op de grond rond spartelt, maakt Jill het wezen vervolgens af door met een magnum het beest een dodelijke lading lood tussen zijn schedel te pompen. Met de hulp van S.T.A.R.S teamlid Barry ontsnappen Jill en Carlos in een tweede helikopter uit Raccoon City. De raket raakt ten slotte zijn doel en Raccoon City wordt van de kaart weggevaagd.

Resident Evil: Code Veronica[bewerken]

Claire Redfield, de hoofdrolspeelster uit Resident Evil 2, reist af naar Europa om op zoek te gaan naar haar broer Chris, die al enige tijd vermist is. Ze breekt in bij het hoofdkwartier van Umbrella in Parijs op zoek naar informatie over haar vermiste broer. Haar aanwezigheid wordt echter ontdekt en ze wordt gevangengezet op het afgelegen Rockfort Island. Als Claire bijkomt in haar cel, staat er een gewonde man voor haar. Het is Rodrigo, de celbewaker. Hij opent Claire’s cel en vertelt over de toestand op het eiland. Al snel komt Claire erachter dat het hele complex wederom overspoelt is door een zombieplaag. Ze ontmoet Steve, een jongen die net als Claire gevangen zit. Claire stelt voor om samen te werken. Steve ziet dit echter niet zitten en gaat zijn eigen weg. Niet veel later ontmoeten Claire en Steve elkaar weer en vertelt Claire over haar vermiste broer. Ze e-mailt Leon over de vermissing maar Steve vertelt Claire dat ze niet moet rekenen op hulp. Claire, echter, is er zeker van dat haar broer Chris haar wel komt redden. Hier scheiden de wegen van de twee weer. Vanaf hier moet Claire zich een weg banen over het gevangenisterrein dat veranderd is in een slachthuis. Na een tijdje bereikt ze het huis van de opzichter van het gevangeniscomplex. Ze maakt hier kennis met Alfred Ashford, de eigenaar van het complex die wrede plannen heeft met Claire en Steve. Na de confrontatie tussen de Alfred en Claire, keert Claire terug naar het gevangeniscomplex op zoek naar aanwijzingen. In de kelder wordt ze aangevallen door een gemuteerd monster met een meterslange, dodelijke arm. Ze wordt op het nippertje gered door Steve. In de garage van het complex worden de twee aangevallen door een zombie. Het blijkt Steve’s vader te zijn. Nadat Steve hem gedood heeft, vertelt hij Claire alles over zichzelf, z’n vader en hoe hij op het eiland terechtgekomen is. Niet veel later komt Claire erachter dat Wesker nog leeft en hij degene was die het virus over het eiland verspreid heeft. Ook dit keer heeft hij niet veel goeds in de zin. Wesker blijkt niet meer de Wesker te zijn die hij eens was. Hij is sterker en sneller dan ooit en bezit een soort superkracht. Verderop, in de bergen ligt wederom een groot, spookachtig landhuis. Claire ontdekt dat Alfred een zus heeft, genaamd Alexia. Claire komt erachter dat Alexia niemand minder is dan Alfred zelf, die, na de dood van zijn zus, dit verdriet niet kon verwerken en nu Alfred en Alexia is. Alfred zet het zelfvernietigingsysteem in werking en Claire en Steve ontsnappen van het eiland per vliegtuig. Tijdens de vlucht worden ze opgeschrikt door een geluid in het ruim. Alfred heeft een Tyrant monster op hen afgestuurd. Claire helpt het monster om zeep en Alfred is woedend. Na een lange reis komt het vliegtuig aan op een Umbrella basis in Antarctica. Claire en Steve zijn van plan om met een ijsbreker een gat in de muur te slaan en hierdoor te ontsnappen van de basis. Alfred is hier echter ook aanwezig en steekt hier een stokje voor. Steve verwondt Alfred en hij vlucht weg. Gewond stuurt Alfred zijn in een monster gemuteerde vader op hen af. Claire doodt het monster door hem door het hart te schieten. Claire en Steve worden tijdens hun ontsnapping aangevallen door een onbekend monster en raken bewusteloos. Het lijk van Alfred’s zus Alexia blijkt al 15 jaar te zijn ingevroren om het vervolgens na die 15 jaar in supergemuteerde vorm terug te laten keren. Dodelijk gewond weet Alfred een laatste glimp op te vangen van de wederopstanding van zijn zus. Alexia is terug en heeft niet veel goeds in de zin. Ondertussen is Chris, de broer van Claire, druk op zoek naar zijn zus. Hij bereikt Rockfort Island en wordt al meteen aangevallen door een reusachtige worm. Hij wordt gered door Rodrigo, de celbewaker van Claire. Dodelijk gewond vertelt Rodrigo over Claire’s ontsnapping naar Antarctica. Chris’ doel staat vast. Ook Chris ontdekt de aanwezigheid van Wesker op het eiland en Wesker zet zijn geheime wapen in: de bloeddorstige Hunter monsters. Met een straaljager weet Chris op Antarctica te geraken. Hier wordt Chris ook meerdere malen aangevallen door de monsters van Wesker en Alexia. Hij ontdekt dat Claire diep in de Antarctica basis wordt vastgehouden. Ze vertelt Chris over Steve, die zich waarschijnlijk nog ergens in de basis bevindt. Door een aanval van Alexia worden de twee van elkaar gescheiden en gaat Claire op zoek naar Steve. In de kerker ontdekt ze Steve. Hij is vastgebonden aan een stoel met een enorme bijl bij hem in de muur vastgespijkerd. Hij blijkt te zijn geïnfecteerd met het nieuwe, door Alexia ontworpen T-Veronica virus en hij muteert in een gruwelijk monster. Met de bijl valt hij Claire aan. Ze worden echter aangevallen door een monster van Alexia. Dodelijk gewond vertelt Steve dat hij verliefd is op Claire en dat hij van haar houdt. Hij sterft even later in Claire’s armen. Chris zit ondertussen midden in een gevecht tussen Alexia en Wesker. Wesker wil het T-Veronica virus van Alexia stelen. Alexia muteert en een gevecht tussen de twee breekt los. Wesker besluit Alexia aan Chris over te laten en Chris pompt haar vervolgens vol lood. Chris vindt Claire opgesloten in de kerker, hevig in tranen om Steve. Ze vertelt hem dat hij het zelfvernietigingsysteem moet activeren zodat ze kunnen ontsnappen. Zodoende activeert Chris het systeem en de laatste confrontatie tussen Chris en Alexia begint. Hij blaast haar op met een elektrisch geladen geweer en hij weet Claire te bevrijden. Ze haasten zich richting de straaljager maar worden onderschept door Wesker. Een gevecht tussen aartsvijanden Wesker en Chris begint. Chris krijgt het zwaar te verduren en blijkt niet opgewassen te zijn tegen Wesker’s superkrachten. Hij besluit het gevecht later voort te zetten en laat Chris gaan. Net op tijd komt Chris aan bij de straaljager waar Claire al angstig zat te wachten. Samen ontsnappen ze van de basis en Chris belooft Claire dat hij haar nooit meer zal verlaten.

Comics[bewerken]

BSAA

Issue 1:

In 2009 is een tweede reeks comics uitgebracht door Wildstorm. De eerste issue behandelt een onderzoek van het internationaal ruimtestation dat drie dagen lang geen contact meer heeft. Agent Gere is SOA van dienst, zij ontdekt dat er geëxperimenteerd wordt met het T-virus en ruimtestraling. Hierdoor is er een uitbraak op het ruimtestation, ze ontdekt ook dat er een satelliet is verstuurd met het G-sample aan boord. In Grezbekistan moeten de troepen van agent Holiday de satelliet lokaliseren, maar ze worden aangevallen door gemuteerde mensen.

Issue 2:

Agent Gere wordt aangevallen op het ruimtestation door een nieuwe BOW, ze ziet maar een oplossing: het ruimtestation opblazen. Hiervoor moet ze eerst clearance krijgen van BSAA, na enkele knokpartijen in het luchtledige met zombies krijgt ze de toestemming. Met veel geluk haalt ze zelf nog de uitgang vooraleer alles de lucht in gaat. In Grezbekistan wordt agent Holiday achtervolgd door een horde van gemuteerde zombies, hij merkt dat ze allemaal verbonden zijn met één hoofdmonster. Met zijn mes snijdt hij de zombie aan flarden. Dit leidt tot de destructie van alle zombies, hij verbrandt voor de zekerheid alle resten.

Fire and ice

Issue 1:

In deze comicreeks ontmoeten we een nieuw team: Charlie. Het team wordt geleid door Falcon, een voormalig legerofficier. Naast Falcon zitten Patrick, Jesse, Rosa en een rookie in het team. Het verhaal begint als team-Charlie een circus dat geïnfecteerd is met het virus uitroeit. Als lezer ontdek je dat Patrick een voormalige zoo-verzorger is; toen het Raccoon-incident plaatsvond, was hij aan het werken in de zoo. Toen deze ook de zoo bereikte kwam hij ook in contact met het virus maar wetenschappers hebben hem nog kunnen redden. Na de operatie merken ze dat hij kan aanvoelen of er zombies aanwezig zijn. Rosa is een wees die gespecialiseerd is in het zoeken van sporen. Jesse is daarentegen de computertechneut die niet echt met wapens overweg kan. Nadat ze het circus opgeblazen hebben vinden ze een Umbrella-medewerker die een disk heeft. Na het onderzoeken van de disk merken ze dat er 2 nieuwe laboratoria zijn, een in Alaska en een in Mexico. Het team splitst zich op en gaat op onderzoek uit.

Issue 2:

In Alaska moet Quan een terugvalbasis maken, Rosa en Patrick zetten verder maar ze worden aangevallen door geïnfecteerde dieren. Rosa haalt de pinguïn neer en Patrick schiet een beer aan flarden, maar toch worden beiden knock-out geslagen door een walrus en ijsbeer. Op dat moment verdoven Umbrella-medewerkers de overgebleven dieren en nemen ze iedereen mee, inclusief Rosa en Patrick. In Mexico komen ze toe op de dag van de doden, maar blijkbaar zijn ze echt dood, Raquel plaatst een enorme bom, die net af gaat voordat Falcon terugkeert. Terwijl Raquel de bom plaatst zien we dat haar arm muteert, er groeit een spike uit. Om alles te verbergen hakt ze deze af. Op een schilderij vinden ze een aanwijzing om het lab te vinden.

Issue 3:

Bij het aankomen van de ruïne waar het laboratorium zich bevindt, stuiten ze direct op twee vallen. Eerst komen ze terecht in drijfzand en later worden ze bekogeld door stenen pijlen. Toch kunnen ze zich een weg naar binnen banen. Als ze binnen zijn worden ze aangevallen door een Licker, deze wordt wel vrij eenvoudig neergelegd, Falcon vertrouwt het niet: "If they use lickers as guards then they must work on a new type of virus". Op hetzelfde moment is Quan onderweg naar de plaats waar Rosa en Patrick ontvoerd zijn, hier vindt hij een mini-com. Via deze hoort hij een gesprek dat gevoerd wordt tussen Rosa, Patrick en hun ontvoerder, Dexter Whitlam. Deze ontvoerder is een researcher voor Umbrella die een nieuw type virus heeft ontdekt: "het X-virus". Het zou niet alleen de kracht maar ook de intelligentie van zijn soldaten versterken. Patrick en Rosa zijn bedoeld als nieuwe testpersonen. Quan meldt dit allemaal aan Falcon, deze beslist om alles in Mexico snel af te handelen. Raquel schiet een gasbom de kamer binnen, alle medewerkers gaan neer maar er blijkt een experiment te zijn ontsnapt. Deze valt hen meteen aan, maar Falcon weet hem toch neer te leggen. Op dat moment gaat Jesse op zoek in de computer en vindt hij nuttige informatie maar hij laat per ongeluk de "self-destruct" afgaan. De drie kunnen net vluchten en zien de hele boel branden, maar op dat moment zien ze dat het experiment terug op hen afkomt, Raquel schiet nu een bazooka af op hem: zou hij nu wel dood zijn?

Issue 4:

In Alaska gaat Quan op zoek naar zijn collega's, hij vindt bij zijn aankomst bij het laboratorium een klein vliegtuigje dat hij ombouwt tot minibom. Hiermee kan hij Dexter Whitlam vermoorden, ook moet hij Whitlams metgezellen neerleggen, dit lukt echter zonder veel moeite. Patrick, Rosa en Quan gaan terug naar de helipad waar ze wachten op Falcons team. In Mexico merken de S.T.A.R.S. dat de cactussen in het biohazard symbool staan met een extra cactus in het midden. Ze besluiten deze te onderzoeken en vinden het antidotum, waar Jesse een deel van morst. Zou dit met opzet zijn? Als ze vertrekken met de helikopter worden ze aangevallen door een Umbrella-vliegtuig, Raquel haalt ze neer met haar bazooka. Quan haalt samen met de anderen de helipad maar ze zijn al ver gevorderd met de infectie, Patrick muteert het eerst en valt Quan aan. Gelukkig voor hem zijn de anderen uit Mexico daar snel en vangen ze hem weer, ook Rosa muteert. Op het moment dat Raquel het antidotum wil toedienen geeft Jesse toe dat hij voor Umbrella werkt, maar hij wordt neergehaald door de gemuteerde Patrick. Raquel kan zo beiden nog inspuiten met het antidotum, maar het helpt alleen voor Rosa. Falcon haalt Patrick neer met veel spijt. Als laatste zien we een Umbrella-wetenschapper die zegt dat zijn plan geslaagd is: Whitlam vermoord en het virus zal zich verspreiden via Raquel omdat ze een mutagen in haar lichaam heeft.