Resident Evil (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Resident Evil
Het logo van Resident Evil van 1996 tot 2005
Het logo van Resident Evil van 1996 tot 2005
Ontwikkelaar(s) Capcom
Uitgever(s) Capcom
Genre(s) Survival horror, third-person shooter
Platform(s) Android
Arcade
BlackBerry
Dreamcast
Game Boy Color
GameCube
iOS
Windows
Mobiele telefoon
N-Gage
Nintendo 3DS
Nintendo 64
Nintendo DS
PlayStation
PlayStation 2
PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation Portable
PlayStation Vita
Sega Saturn
Shield Android TV
Shield Portable
Shield Tablet
Steam Machine
Wii
Wii U
Windows Phone
Xbox 360
Xbox One
Zeebo
Navigatie
Eerste spel Resident Evil
(22 maart 1996)
Laatste spel Resident Evil 7: Biohazard
(24 januari 2017)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Resident Evil is een serie computerspellen die in 2002 gevolgd werd door een Amerikaanse horrorfilm, Resident Evil. De filmserie moet volledig apart van de spelserie gezien worden, enkel de eerste film volgt zeer globaal de gebeurtenissen van het spel maar los daarvan moeten ze altijd apart besproken worden.

Overzicht[bewerken]

Toen de eerste PlayStation verscheen in 1995, kwamen er genoeg titels uit die computerspellen ook aantrekkelijk moesten maken voor volwassenen. Een van deze titels was Resident Evil. Het spel werd gemaakt in Japan, door ontwikkelaar Capcom die het spel in 1996 uitbracht. Shinji Mikami is de geestelijk vader van Resident Evil. Hij bedacht een systeem waardoor hij de achtergronden in zijn spel stilstaand in beeld bracht, maar het er grafisch toch mooi uitzag. Dit zorgde ervoor dat de figuren in het spel in veel meer kleuren werden weergegeven en er gedetailleerder uitzagen. Het enige nadeel van deze techniek was de laadtijd, die nodig was wanneer een nieuwe ruimte werd bereikt. Om dit leed te verzachten werd tijdens het laden van een nieuwe ruimte een deur getoond die tergend langzaam openging, en zo langzaam de gruwelen in de volgende kamer onthulde. In het eerste deel verhoogde deze innovatieve oplossing volgens spelers de spanning aanzienlijk, maar in de opvolgers van de serie werd de techniek meer als irritant bestempeld. Het spel werd gebaseerd op Sweet Home, een ander Japans horrorspel, de zombies waren dan weer een idee van George A. Romero.

Thema's en plot[bewerken]

De meeste Resident Evil-spellen draaien om het mysterieuze bedrijf Umbrella Corporation, dat een virus heeft ontwikkeld dat de naam T-virus draagt. Dit virus zorgt ervoor dat organismen terug tot leven komen, dat zorgt voor een zombieplaag. Sommige organismen sterven niet, maar muteren in afschuwelijke wezens (BOW's, bio-organic weapon). Wanneer er uitsluitend gesproken wordt over de hoofdspellen in de reeks (herkenbaar aan enkel de titel gevolgd door een getal met uitzondering van Resident Evil 3: Nemesis) kan er gesteld worden dat de klassieke trilogie (1,2 en 3) compleet andere spellen zijn dan delen 4,5 en 6. Dit komt met name door wijzigingen in de gameplay maar verhaaltechnisch gezien valt de tweedeling als volgt aan te duiden; de klassieke trilogie gaat over de originele uitbraak van het zombievirus in de fictieve stad Racoon City. De trilogie eindigt met het nucleaire bombardement van de Amerikaanse overheid op Racoon City en de totale neergang van Umbrella als winstgevende corporatie. Praktisch elk spel in de serie, inclusief de non-survivalhorror spin-off titels, hebben een of meerdere verwijzingen naar deze plotlijn.

Vanaf Resident Evil 4 wordt dat verhaal echter naar de achtergrond geschoven, zelfs het zombieaspect ging op de schop. In plaats van de gebruikelijke ondode zombies wordt vanaf Resident Evil 4 een nieuwe vijand geïntroduceerd, namelijk gewone mensen die de controle over hun eigen wil niet meer hebben wegens een parasitaire infectie in hun lichaam. Gesteld kan worden dat Resident Evil 4 en 5 elk een apart verhaal vertellen waarin lokale bevolkingsgroepen worden geïnfecteerd met deze parasieten. Die nemen vervolgens de boel over en maken er gewoon een potje van, waarna de speler orde op zaken moet stellen. Dit betekent dat de spraakzame ganado's (Spaanse plattelandsbewoners) en de bezeten Majini's (inheems volk uit het fictieve Kijuji in Africa) in Resident Evil 4 en 5 respectievelijk de alom bekende zombies vervangen. Hiermee is de originele setting van de spellenreeks niet langer van toepassing, ook al blijft een zombie-apocalypse als thema altijd verbonden aan de Resident Evil-spelserie.

Gameplay[bewerken]

De Resident Evil-serie valt onder het survivalhorrorgenre, onder leken vooral bekend door de vele schrikeffecten.

Klassieke Survivalhorror[bewerken]

Het survivalhorrorgenre was nog vrij jong toen de Resident Evil-reeks aan zijn opmars begon en men kan stellen dat deze reeks het genre flink heeft ontwikkeld en uitgediept. Met name de originele Resident Evil-trilogie aan spellen werden door Capcom gebruikt om het survivalhorrorgenre enkele karakteristieke kenmerken te geven. Deze worden vandaag de dag nog steeds gezien als kernelementen van het genre. Een voorbeeld hiervan is de constante zoektocht naar ammunitie gecombineerd met het zeer beperkte aantal voorwerpen dat een speler bij zich kan hebben. Een uitgebreid scala aan gruwelwezens moet de speler continu het idee geven dat het spel aan een zijden draadje hangt, overal loert gevaar en hij heeft het idee nooit goed voorbereid te zijn. Hierdoor ligt de nadruk op het ontwijken van monsters en het zorgvuldig uitdokteren van een af te leggen route. Naast deze gameplay-elementen introduceerde Capcom een onhandig besturingsschema dat doelbewust werd geïmplementeerd om spelers het gevoel te geven dat er iets niet klopt tijdens het spelen, waardoor de spanning stijgt.

Moderne Survivalhorror[bewerken]

Vanaf Resident Evil 4 ging Capcom de spellen anders organiseren. In plaats van gefixeerde cameraperspectieven werd het third-person perspectief zoals bekend binnen het shooter-genre gebruikt. Capcom goot het nieuwe cameraperspectief in een survivalhorror-jasje en dit resulteerde in het debuut van het zogenaamde 'over-the-shoulder' perspectief. Zoals de naam al doet vermoeden kijkt de speler in dit perspectief mee over de rechterschouder van de avatar. Logischerwijs had dit een positief effect op het onderdompelen van spelers in de spelwereld, men was er destijds lyrisch over. Resident Evil 4 staat bekend als een van de beste spellen aller tijden, de lijst van die spellen op deze site heeft Resident Evil 4 er inderdaad op staan. Dit succes was mede te danken deze verandering, het genre werd door het spel opnieuw uitgevonden.

Echter, dat gezegd hebbende, Resident Evil 4 markeert de omslag tussen de klassieke survivalhorror (grotendeels vormgegeven door Capcom zelf) en het moderne survivalhorror genre. Het over-de-schouder perspectief leidde ertoe dat de nadruk kwam te liggen op het richten van wapens en het afvuren van wapens, vergelijkbaar met hoe het gaat in een shooter-spel. Dit was immers het aspect dat zo mooi naar voren kwam met de 'over-de-schouder' camerapositie. De speler moest meer en vaker kunnen schieten dus ammunitie kon overal gevonden worden en de speler moest serieus zijn best doen om uiteindelijk zonder ammunitie te komen zitten. De focus op wapens en op het afvuren ervan wordt door het spel zelf toegejuicht, het biedt de speler immers voldoende opties tot het opwaarderen van wapens zodat ze net wat beter zijn. Spelers kunnen kiezen tussen wapens en hun favoriet opwaarderen. Dit is een poging van het spel om je waarde te laten hechten aan je wapens, wat positief zou zijn gezien je vaak aan het schieten bent. Tevens wordt de nieuwe parasitaire vijand van de spellen sindsdien gebruikt om de nieuwe gameplay te ondersteunen. Ondode zombies kunnen vrij weinig, door parasieten bestuurde mensen daarentegen zijn in staat om samen te werken en om wapens te dragen, zombies liepen hoogstens eventjes achter je aan als je pech had. Kortom, de spellen zijn gewelddadiger geworden en het toegenomen pistoolgebruik wordt hiermee voor de speler gerechtvaardigd. Deze hernieuwde focus ging ten koste van de klassieke survivalhorrorelementen die men heeft leren waarderen; geen limiet op voorwerpen die de speler kan meenemen, geen ingewikkelde routes waardoor de speler verdwaalt en al helemaal geen gebrek aan ammunitie. Dit wil zeggen dat de klassieke survivalhorrorelementen niet langer optimaal zijn voor games vandaag de dag. Het tempo in klassieke survivalhorror ligt (te) laag, men raakt snel gefrustreerd als ze niet volgens een plan werken. Het genre is moeilijk maar niet uitdagend, fouten kunnen doorgaans in beperkte mate voorkomen worden door de speler, het spel straft genadeloos als de speler faalt; een halfuur tot een uur opnieuw spelen is geen uitzondering. Moderne survivalhorror laat spelers maximaal 5 minuten opnieuw spelen, zoals gebruikelijk is bij spellen van deze tijd.

Los van het andere spel wat je speelt in Resident Evil 4 of 5 vergeleken met de eerste trilogie heeft Capcom bepaalde elementen wel proberen over te brengen naar het nieuwe format. De besturing bijvoorbeeld is nog steeds niet zoals je zou verwachten, het bevordert een oncomfortabele gevoel tijdens het spelen. Daarnaast is het bijhouden en ordenen van voorwerpen die de speler vindt sterk vereenvoudigd, maar niet compleet verdwenen. Beschikbare ruimte dient door de speler zelf optimaal benut te worden.

Lijst van computerspellen[bewerken]

Jaar Titel Platform
1996 Resident Evil PlayStation, Windows, Sega Saturn
1998 Resident Evil 2 PlayStation, pc, Dreamcast, Nintendo 64 (2000), Nintendo GameCube (2003)
2000 Resident Evil 3: Nemesis PlayStation, pc, Dreamcast, GameCube (2003)
Resident Evil: Survivor PlayStation
Resident Evil Gaiden Game Boy Color
Resident Evil Code: Veronica Dreamcast, PlayStation 2 (2001), GameCube (2003)
2002 Resident Evil GameCube, Wii (2008)
Resident Evil Survivor 2 Code: Veronica PlayStation 2
2003 Resident Evil Zero GameCube, Wii
Resident Evil: Dead Aim PlayStation 2
Resident Evil: Outbreak PlayStation 2
2005 Resident Evil Outbreak: File#2 PlayStation 2
Resident Evil 4 GameCube, PlayStation 2, Windows (2007), Wii (2007)
2006 Resident Evil Deadly Silence Nintendo DS
2007 Resident Evil: The Umbrella Chronicles Wii
2009 Resident Evil 5 Windows, PlayStation 3,Xbox 360
Resident Evil: The Darkside Chronicles Wii
2011 Resident Evil: The Mercenaries 3D Nintendo 3DS
2012 Resident Evil: Revelations Nintendo 3DS, Windows, WiiU
Resident Evil: Operation Raccoon City Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Resident Evil 6 Windows, PlayStation 3, Xbox 360
2015 Resident Evil HD Remaster Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Resident Evil: Revelations 2 Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One
2016 Resident Evil: Origins Collection Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Umbrella Corps PlayStation 4, Windows
2017 Resident Evil 7: Biohazard Windows, PlayStation 4, Xbox One
2019 Resident Evil 2 Remake Windows, Playstation 4, Xbox One

Stripboeken[bewerken]

BSAA

Issue 1:

In 2009 is een tweede reeks comics uitgebracht door Wildstorm. De eerste issue behandelt een onderzoek van het internationaal ruimtestation dat drie dagen lang geen contact meer heeft. Agent Gere is SOA van dienst, zij ontdekt dat er geëxperimenteerd wordt met het T-virus en ruimtestraling. Hierdoor is er een uitbraak op het ruimtestation, ze ontdekt ook dat er een satelliet is verstuurd met het G-sample aan boord. In Grezbekistan moeten de troepen van agent Holiday de satelliet lokaliseren, maar ze worden aangevallen door gemuteerde mensen.

Issue 2:

Agent Gere wordt aangevallen op het ruimtestation door een nieuwe BOW, ze ziet maar een oplossing: het ruimtestation opblazen. Hiervoor moet ze eerst clearance krijgen van BSAA, na enkele knokpartijen in het luchtledige met zombies krijgt ze de toestemming. Met veel geluk haalt ze zelf nog de uitgang vooraleer alles de lucht in gaat. In Grezbekistan wordt agent Holiday achtervolgd door een horde van gemuteerde zombies, hij merkt dat ze allemaal verbonden zijn met één hoofdmonster. Met zijn mes snijdt hij de zombie aan flarden. Dit leidt tot de destructie van alle zombies, hij verbrandt voor de zekerheid alle resten.

Fire and ice

Issue 1:

In deze comicreeks ontmoeten we een nieuw team: Charlie. Het team wordt geleid door Falcon, een voormalig legerofficier. Naast Falcon zitten Patrick, Jesse, Rosa en een rookie in het team. Het verhaal begint als team-Charlie een circus dat geïnfecteerd is met het virus uitroeit. Als lezer ontdek je dat Patrick een voormalige zoo-verzorger is; toen het Raccoon-incident plaatsvond, was hij aan het werken in de zoo. Toen deze ook de zoo bereikte kwam hij ook in contact met het virus maar wetenschappers hebben hem nog kunnen redden. Na de operatie merken ze dat hij kan aanvoelen of er zombies aanwezig zijn. Rosa is een wees die gespecialiseerd is in het zoeken van sporen. Jesse is daarentegen de computertechneut die niet echt met wapens overweg kan. Nadat ze het circus opgeblazen hebben vinden ze een Umbrella-medewerker die een disk heeft. Na het onderzoeken van de disk merken ze dat er 2 nieuwe laboratoria zijn, een in Alaska en een in Mexico. Het team splitst zich op en gaat op onderzoek uit.

Issue 2:

In Alaska moet Quan een terugvalbasis maken, Rosa en Patrick zetten verder maar ze worden aangevallen door geïnfecteerde dieren. Rosa haalt de pinguïn neer en Patrick schiet een beer aan flarden, maar toch worden beiden knock-out geslagen door een walrus en ijsbeer. Op dat moment verdoven Umbrella-medewerkers de overgebleven dieren en nemen ze iedereen mee, inclusief Rosa en Patrick. In Mexico komen ze toe op de dag van de doden, maar blijkbaar zijn ze echt dood, Raquel plaatst een enorme bom, die net af gaat voordat Falcon terugkeert. Terwijl Raquel de bom plaatst zien we dat haar arm muteert, er groeit een spike uit. Om alles te verbergen hakt ze deze af. Op een schilderij vinden ze een aanwijzing om het lab te vinden.

Issue 3:

Bij het aankomen van de ruïne waar het laboratorium zich bevindt, stuiten ze direct op twee vallen. Eerst komen ze terecht in drijfzand en later worden ze bekogeld door stenen pijlen. Toch kunnen ze zich een weg naar binnen banen. Als ze binnen zijn worden ze aangevallen door een Licker, deze wordt wel vrij eenvoudig neergelegd, Falcon vertrouwt het niet: "If they use lickers as guards then they must work on a new type of virus". Op hetzelfde moment is Quan onderweg naar de plaats waar Rosa en Patrick ontvoerd zijn, hier vindt hij een mini-com. Via deze hoort hij een gesprek dat gevoerd wordt tussen Rosa, Patrick en hun ontvoerder, Dexter Whitlam. Deze ontvoerder is een researcher voor Umbrella die een nieuw type virus heeft ontdekt: "het X-virus". Het zou niet alleen de kracht maar ook de intelligentie van zijn soldaten versterken. Patrick en Rosa zijn bedoeld als nieuwe testpersonen. Quan meldt dit allemaal aan Falcon, deze beslist om alles in Mexico snel af te handelen. Raquel schiet een gasbom de kamer binnen, alle medewerkers gaan neer maar er blijkt een experiment te zijn ontsnapt. Deze valt hen meteen aan, maar Falcon weet hem toch neer te leggen. Op dat moment gaat Jesse op zoek in de computer en vindt hij nuttige informatie maar hij laat per ongeluk de "self-destruct" afgaan. De drie kunnen net vluchten en zien de hele boel branden, maar op dat moment zien ze dat het experiment terug op hen afkomt, Raquel schiet nu een bazooka af op hem: zou hij nu wel dood zijn?

Issue 4:

In Alaska gaat Quan op zoek naar zijn collega's, hij vindt bij zijn aankomst bij het laboratorium een klein vliegtuigje dat hij ombouwt tot minibom. Hiermee kan hij Dexter Whitlam vermoorden, ook moet hij Whitlams metgezellen neerleggen, dit lukt echter zonder veel moeite. Patrick, Rosa en Quan gaan terug naar de helipad waar ze wachten op Falcons team. In Mexico merken de S.T.A.R.S. dat de cactussen in het biohazard symbool staan met een extra cactus in het midden. Ze besluiten deze te onderzoeken en vinden het antidotum, waar Jesse een deel van morst. Zou dit met opzet zijn? Als ze vertrekken met de helikopter worden ze aangevallen door een Umbrella-vliegtuig, Raquel haalt ze neer met haar bazooka. Quan haalt samen met de anderen de helipad maar ze zijn al ver gevorderd met de infectie, Patrick muteert het eerst en valt Quan aan. Gelukkig voor hem zijn de anderen uit Mexico daar snel en vangen ze hem weer, ook Rosa muteert. Op het moment dat Raquel het antidotum wil toedienen geeft Jesse toe dat hij voor Umbrella werkt, maar hij wordt neergehaald door de gemuteerde Patrick. Raquel kan zo beiden nog inspuiten met het antidotum, maar het helpt alleen voor Rosa. Falcon haalt Patrick neer met veel spijt. Als laatste zien we een Umbrella-wetenschapper die zegt dat zijn plan geslaagd is: Whitlam vermoord en het virus zal zich verspreiden via Raquel omdat ze een mutagen in haar lichaam heeft.