Resolutie 209 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 209
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 4 september 1965
Nr. vergadering 1237
Code S/RES/209
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Tweede Kasjmiroorlog
Beslissing Oproep om terug te keren naar het staakt-het-vuren.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1965
Permanente leden
Niet-permanente leden
De posities van de partijen in Kasjmir tijdens de oorlog in 1965.

Resolutie 209 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 4 september 1965 unaniem aangenomen, tijdens de 1237e vergadering van de Raad. De Veiligheidsraad riep India en Pakistan hun troepen terug te trekken.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Tweede Kasjmiroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

India en Pakistan hadden eind jaren 1940 al oorlog gevoerd om het gebied Kasjmir, dat bij India hoorde. Na die Eerste Kasjmiroorlog werd besloten om over de toekomst van Kasjmir te laten beslissen via een volksraadpleging. Er gebeurde echter niets.

In 1965 probeerde Pakistan het verzet tegen India in de regio, die grotendeels islamitisch was, aan te wakkeren. In augustus van dat jaar trok het Indiase leger de bestandslijn over. Vervolgens laaide de oorlog opnieuw op.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bemerkte het rapport van secretaris-generaal U Thant van 3 september, en had de verklaringen van India en Pakistan gehoord. De Raad was bezorgd om de verslechterde situatie langs de staakt-het-vurenlijn in Kasjmir, en riep India en Pakistan op om onmiddellijk stappen te ondernemen richting een staakt-het-vuren. De twee overheden werden opgeroepen om de staakt-het-vurenlijn te respecteren en hun troepen terug te trekken naar hun zijde van de lijn. De twee overheden werden ook opgeroepen om samen te werken met de UNMOGIP in India en Pakistan teneinde op het staakt-het-vuren toe te zien. De secretaris-generaal werd gevraagd binnen drie dagen te rapporteren over de uitvoering van deze resolutie.

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 209 op de Engelstalige Wikisource.