Resolutie 2159 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2159
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 9 juni 2014
Nr. vergadering 7193
Code S/RES/2159
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Atoomprogramma van Iran
Beslissing Verlengde het panel van experts met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2014
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Australië Australië · Vlag van Tsjaad Tsjaad · Vlag van Chili Chili · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Litouwen Litouwen · Vlag van Luxemburg Luxemburg · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Rwanda Rwanda
Catherine Ashton, de P5+1 en de Iraanse minister van buitenlandse zaken onderhandelen over Irans kernprogramma in Genève in november 2013.

Resolutie 2159 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 9 juni 2014 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie verlengde het panel van experts dat in 2010 was gevormd om toe te zien op de sancties die toen tegen Iran waren getroffen opnieuw met een jaar.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Atoomprogramma van Iran voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Irans nucleaire programma werd reeds in de jaren 1950 en met Amerikaanse ondersteuning op touw gezet om kernenergie voort te brengen. Na de Iraanse Revolutie in 1979 lag het kernprogramma stil. Eind jaren 1980 werd het, deze keer zonder westerse steun maar met medewerking van Rusland en China, hervat. Er rees echter internationale bezorgdheid dat het land ook de ambitie had om kernwapens te ontwikkelen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van het panel van experts werd verlengd tot 9 juli 2015. Het panel werd ook opnieuw gevraagd binnen de maand een werkprogramma in te dienen. Ten slotte werden alle landen en betrokken partijen gevraagd hun medewerking te verlenen aan de experts.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]