Resolutie 2174 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 2174
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 27 augustus 2014
Nr. vergadering 7251
Code S/RES/2174
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Libië
Beslissing Oproep tot een staakt-het-vuren en dialoog.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2014
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Australië Australië · Vlag van Tsjaad Tsjaad · Vlag van Chili Chili · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea · Vlag van Litouwen Litouwen · Vlag van Luxemburg Luxemburg · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Rwanda Rwanda
Het hoofdgebouw van de internationale luchthaven van Tripoli. In de zomer van 2014 vochten rivaliserende milities om deze luchthaven, waarbij grote vernielingen werden aangericht aan de infrastructuur en aanwezige vliegtuigen.

Resolutie 2174 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is op 27 augustus unaniem goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie riep de vechtende partijen in Libië op tot een wapenstilstand en het openen van een dialoog.[1]

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Al-Qadhafigetrouwen na de Libische burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 15 februari 2011 braken in Libië – in navolging van andere Arabische landen – protesten uit tegen het autocratische regime van kolonel Moammar al-Qadhafi. Deze draaiden uit op een burgeroorlog tussen het regime en gewapende rebellengroepen, die zich gesteund wisten door het merendeel van de internationale gemeenschap, en die, met behulp van NAVO-bombardementen, de bovenhand haalden en een nieuwe regering opzetten. Vervolgens brak echter geweld uit tussen het nieuwe regeringsleger, verscheidene al dan niet door de overheid gesteunde milities, groepen die Qadhafi bleven steunen en islamitische groeperingen. In mei 2014 escaleerde dit geweld.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Er werd nog steeds gevochten in Libië; vooral nabij de steden Tripoli en Benghazi. De Libische overheid had al opgeroepen tot een staakt-het-vuren en een dialoog, en de Veiligheidsraad deed nu hetzelfde. De overheid werd ook gevraagd alle partijen te betrekken bij het opstellen van de nieuwe grondwet.

Men was ook bezorgd om de stijgende aanwezigheid van aan Al Qaida gelieerde terreurbewegingen.

Alle landen werden opgeroepen nauwgezet toe te zien op het wapenembargo tegen Libië.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]