Resolutie 234 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 234
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 7 juni 1967
Nr. vergadering 1350
Code S/RES/234
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Zesdaagse Oorlog
Beslissing deadline staakt het vuren
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1967
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Brazilië (1960-1968) Brazilië · Vlag van Bulgarije (1946-1947) Bulgarije · Vlag van Canada Canada · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ethiopië (1897-1935 en 1941-1974) Ethiopië · Vlag van India India · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Mali Mali · Vlag van Nigeria Nigeria
Un-israel.png

Resolutie 234 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de tweede Veiligheidsraadsresolutie die werd aangenomen in 1967. Dat gebeurde op de 1350ste vergadering van de Raad op 7 juni.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Zesdaagse Oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds het uitroepen van de staat Israël in 1948 had geen enkel Arabisch land Israël nog erkend, en velen verwachtten niet dat Israël als staat nog erg lang zou blijven bestaan. Na de oorlog van 1956 ontstond opnieuw een labiel evenwicht.

De spanningen liepen in 1967 weer hoog op. Op 1 juni verklaarde Nasser:

"De legers van Egypte, Jordanië, Syrië en Libanon staan klaar aan de grenzen van Israël... om de uitdaging aan te gaan..."

Israël lanceerde een preventieve aanval, wat zou leiden tot de Zesdaagse Oorlog. Geen van de strijdende partijen gaf gehoor aan het staakt-het-vuren waartoe resolutie 233 opriep. Op 7 juni werd resolutie 234 aangenomen, die meer succes had. Om 20:00 ging een wapenstilstand in tussen Israël en Jordanië. In de nacht van 8 op 9 juni kwam het ook tot een wapenstilstand tussen Israël en Egypte. Syrië sloot zich hier bij aan en de VN-vertegenwoordigers van Syrië en Israël maakten bekend dat hun regeringen een wapenstilstand wilden sluiten. In feite echter opende tegelijkertijd Israël een groot offensief om de Hoogten van Golan te bezetten. De Veiligheidsraad nam hierop resolutie 235 aan.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad merkte op dat, ondanks het beroep van de Raad op de betrokken regeringen om als eerste stap onverwijld alle maatregelen te nemen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, en om alle militaire activiteiten in het Nabije Oosten te beëindigen, de militaire activiteiten in het gebied voortduurden. De Veiligheidsraad was bezorgd dat door het aanhouden van militaire activiteiten de situatie in het gebied nog bedreigender zou kunnen worden.

De Veiligheidsraad eiste dat alle betrokken regeringen als een eerste stap de wapens zouden neerleggen en alle militaire activiteiten zouden staken om 20:00 uur GMT op 7 juni 1967. De Secretaris-Generaal werd verzocht de Raad onverwijld en voortdurend op de hoogte te houden van de situatie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 234 van de Engelstalige Wikisource.