Rewilding Europe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rewilding Europe
Wisent, een van de bedreigde soorten
Geschiedenis
Opgericht 28 juni 2011
Structuur
Voorzitter Jan Derck van Karnebeek
Directeur Frans Schepers
Werkgebied Europa
Hoofdkantoor Nijmegen
Type non-profit
Doel natuurherstel
Media
Website rewildingeurope.com

Rewilding Europe is een non-profit organisatie, gevestigd in Nijmegen, die zich inzet voor 'rewilding'. Bij deze vorm van natuurbescherming gaat het er om natuurlijke processen waar mogelijk te herstellen en de natuur zo veel mogelijk zijn eigen gang te laten gaan. De organisatie is actief in diverse Europese regio's. Concreet wil Rewilding Europe de achteruitgang van de aantallen van bepaalde wilde diersoorten tegengaan en waar mogelijk de aantallen hiervan te laten toenemen, vanwege de belangrijke ecologische rol die ze kunnen spelen. Rewilding is erop gericht meer ruimte te creëren voor deze soorten, de populatiegrootte te laten toenemen, en eventueel over te gaan tot herintroductie.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Rewilding Europe organiseert online-seminars, heeft een internetforum, ontwikkelt kennis en werkt met nieuwe financiele instrumenten, in het bijzonder "Rewilding Europe Capital". De nadruk ligt doorgaans op herstel van vogel- en zoogdierpopulaties, soms op andere diersoorten zoals vissen. Geprobeerd wordt spanningen met de lokale bevolking te vermijden en soms nadrukkelijk daarmee samen te werken.

Projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Medio 2020 was Rewilding Europe actief in acht natuurgebieden in heel Europa, met professionele medewerkers en vrijwilligers uit 18 Europese landen: