Richard Todd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Richard Todd
Richard Todd (1950)
Algemene informatie
Geboortenaam Richard Andrew Palethorpe Todd
Geboren 11 juni 1919
Overleden 3 december 2009
Land Vlag van Ierland Ierse Republiek
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1937-2007
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Richard Andrew Palethorpe Todd (Dublin, 11 juni 1919 - Grantham[1], 3 december 2009) was een in Ierland geboren Brits acteur. Hij werd in 1950 genomineerd voor een Academy Award voor zijn hoofdrol als Cpl. Lachlan 'Lachie' MacLachlan in The Hasty Heart. Voor diezelfde vertolking werd hij tevens genomineerd voor de Golden Globe voor beste acteur en won hij daadwerkelijk de Golden Globe voor meest veelbelovende nieuwkomer.

Todd maakte officieel zijn film- en acteerdebuut in Good Morning, Boys uit 1937, maar verscheen in de eerste drie titels op zijn cv alleen als figurant. Hij debuteerde 'echt' in 1949, als Herbert Edward Logan in het misdaaddrama For Them That Trespass . Het aantal filmrollen achter zijn naam liep vervolgens op tot boven de vijftig.

Sinds zijn rol in de film Murder One uit 1988 verscheen Todd voornamelijk nog in eenmalige gastrollen in verschillende televisieseries. Zo was hij in 1989 te zien in een aflevering van Murder, She Wrote, in 2000 in Silent Witness, in 2003 in Midsomer Murders en in 2007 in Heartbeat.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Todd in het Britse leger. Hij behoorde tot de 6e Luchtlandingsdivisie en was een van de eerste Britse officieren die in Normandië gedropt werden op D-Day. Zijn troepen speelden een belangrijke rol bij de verdediging van de Pegasusbrug. In de film The Longest Day vertolkte Todd de rol van John Howard, die destijds de aanval op de Pegasusbrug leidde.

Todd was van 1949 tot en met 1970 getrouwd met Catherine Stewart Crawford Grant-Bogle, met wie hij twee kinderen kreeg. Hij hertrouwde in het jaar van zijn scheiding met model Virginia Mailer. Hun huwelijk duurde tot 1992 en bracht eveneens twee kinderen voort.

In 1997 pleegde Seamus Palethorpe-Todd, de zoon die hij kreeg met Mailer, zelfmoord door zichzelf door het hoofd te schieten. Acht jaar later pleegde ook Todds oudste zoon Peter, gekregen met Grant-Bogle, zelfmoord.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief televisiefilms

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige gastrollen

  • Doctor Who - Sanders (1982, vier afleveringen)
  • Boy Dominic -Capt. Charles Bulman (1974-1976, veertien afleveringen)